BG | EN

Кореспонденти на БНР в страната подкрепиха искането за оставка на генералния директор на радиото

В позиция до Съвета за електронни медии мнозинството кореспонденти на БНР в страната заявяват, че подкрепят искането за оставка на генералния директор на БНР Светослав Костов и Управителния съвет на медията и посочват като причини спирането на сигнала на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на 13-и септември т.г. и опита за отстраняване от ефир на журналиста Силвия Великова.

ълбоко сме възмутени от опитите разговорът за безпрецедентното спиране на ефира на 13 септември 2019 г. да бъде подменян с финансови въпроси за размера на заплатите и хонорарите в БНР. (…) Няма да си позволим да показваме фишовете за заплатите си, тъй като това би принизило дискусията до ниво, каквото се опитват да наложат неизвестни за нас колеги. Темата в този казус е спирането на ефира и опитите за натиск върху свободното изразяване на журналистическо мнение“, се казва в писмото, подписано от 17 кореспонденти от областните градове в страната. Кореспондентите заявяват, че след опита за сваляне от ефир на журналиста Силвия Великова и спирането на радиосигнала „обстановката в радиото е нездравословна и оставането на Светослав Костов на този пост ще ескалира допълнително напрежението“.  

Журналистите уверяват, че позицията им не е емоционално решение, а светкавична реакция, подкрепена от всички колеги от страната още от първия ден на кризата в радиото.

През миналата седмица Съветът за електронни медии поиска генералният директор на БНР Светослав Костов да подаде оставка до края на тази седмица и обяви, че в противен случай ще започне процедура за предсрочно прекратяване на мандата му.

Пред „Дневник“ тогава Костов заяви, че няма да подаде оставка.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините