Концесионерът на кариерите над Белащица поиска удължаване срока на концесията

Кариерата над „Белащица“
Снимка: „Под тепето“

Концесионерът на кариерите над Белащица, срещу която жителите в района и близките села протестират през последните години, е поискал срокът на концесията да бъде удължен.

Инвестиционното предложение на „Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД е да се продължи срокът за добив на строителни материали от находище „Белащица“. То е публикувано в страницата на община „Родопи“, съгласно Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

Кариерите бяха спрени преди година от министъра на енергетиката след поредица от протести, с мотива, че причиняват непоправими щети на околната среда и замърсяват въздуха. От дружеството, собственост на френско-швейцарската група LafargeHolcim, обаче отговориха, че аргументите са чисто формални и ще обжалват, а Административният съд в Пловдив обяви, че дейността на „Холсим“ е прекратена неоснователно. 

Радио Пловдив припомня, че преди няколко дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви в Пловдив, че не може да прогнозира каква ще е съдбата на кариерите и допълни, че Министерството обжалва решението пред Върховният административен съд. Преди месец пък кметът на община „Родопи” Павел Михайлов се обяви против всички инвестиционни намерения на настоящи и бъдещи инвеститори за удължаване на срока на концесионните договори или увеличаване на концесионната площ на територията на село Белащица. Подобно мнение изказа и областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

При спирането на концесията юристи коментираха, че решението най-вероятно ще падне в съда. В същото време пък гражданите приветстваха акта и преустановиха протестите.

Междувременно в обявата за инвестиционното намерение на „Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД за удължаване на концесията е посочено, че писмени становища и мнения се приемат в РИОСВ – Пловдив, Община „Родопи“ и кметство с.Белащица. Срок за постъпването им не е посочен.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам