Конституционният съд обяви за незаконно назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката (допълнена)

Снимка: Министерство на икономиката

Конституционният съд обяви за противоконституционен президентския указ за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката, тъй като към датата на назначаването му (10 май) той е имал канадско гражданство. Според Конституцията, депутатите и министрите трябва да имат само българско гражданство.

Решението e прието с 11 гласа, като съдия Георги Ангелов е подписал с особено мнение относно допустимостта
му.

Кирил Петков няма канадско гражданство от 20 август, а е станал министър на 10 май. Той твърди, че е бил длъжен само да подаде документи за отказ от канадско гражданство, което е сторил в края на април. КС обаче твърди, че министърът е трябвало да изчака някакъв документ от Канада, че гражданството му е прекратено, защото не може да разчита само на подадено заявление.

Императивното изискване на Конституцията е към датата на издаване на указа министрите да имат само българско гражданство.

Два пъти съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков поиска от Конституционния съд (КС) да бъде изслушан в открито заседание. Адвокатите му смятат, че КС нарушава правото му на защита, признато от конституцията. Първото искане за изслушване бе отхвърлено. Петков настояваше още и съдът да вземе своето решение след изборите.

Актовете, които Петков е издавал като служебен министър, могат да бъдат атакувани в съда, но се очаква те да не бъдат отменени, коментира Mediapool, като се позовава на решение 3 от 2020 година на КС.

Срещу Кирил Петков тече и проверка на прокуратурата, която е образована през август, но беше оповестена наскоро. Това, което трябва да се провери, е дали съществува закон, указ или постановление на Министерския съвет, които изрично са задължавали Петков да удостовери пред президента своето гражданство. Ако такова задължение не е имало, престъпление няма. Ако такова задължение съществува, то Петков може да бъде подведен под наказателна отговорност за деклариране на неверни обстоятелства. В неговия случай това би довело най-много до глоба от 100 до 300 лева, защото той е с чисто съдебно минало.

Волен Сидеров беше осъден на общо две години пробация заради пет присъди за хулиганство и пак беше депутат, примоня изданието.

След решението на съда Кирил Петков излезе с позиция, че го приема с високо вдигната глава, но не се приема
за виновен. „Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!“, казва той и допълва, че негов дълг е бил да не стои безучастно, когато вижда „как шепа хора ограбват родината“.

Кирил Петков напомня за позицията на КС, че няма пречка Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат
едновременно. „(КС) се произнесе три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на Президента на Републиката, и го направи бързайки, без да ми даде
дори право на писмена защита. Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона
български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство: Вие не сте
пълноправни граждани на България, Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в
името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на
управлението на България зависят от чужди държави“, обяснява Петков.
Той обяснява, че България е загубила частица от своя суверенитет, защото КС е хвърлил милиони български граждани на произвола на решенията на администрацията на чужди държави.

„Мога да кажа само, че ако България имаше повече министри като господин Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин.“ Така президентът Румен Радев коментира информацията за решението на Конституционния съд. Той отрече да е знаел, че към момента на назначаването му Петков има и българско, и канадско гражданство. „Решенията на Конституционния съд по принцип не се коментират“, заяви още Радев.

ВМРО обяви, че ще атакува актовете на бившия служебен министър. Кандидат-президентът, подкрепен от ГЕРБ, проф. Анастас Герджиков поиска обяснение от президента Радев. Бойко Борисов обяви, че ще търси конституционно мнозинство за промени по темата в новия парламент.

„Това не е само казусът „Кирил Петков“. Това е казусът на десетки хиляди българи в чужбина, които са с двойно гражданство. Тази несправедливост в Конституцията трябва да бъде поправена!“, написа лидерът на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам