BG | EN

Конкурсът за шеф на болницата в Девин отново се провали


След края на митинга срещу обявения конкурс през юни м. г. протестиращите нападнаха с думи общинската съветничка от ГЕРБ и председател на комисията по провеждане на конкурса за директор на болницата Венета Тодорова. Тя поиска да говори пред протестиращите, но думата й не бе дадена.
Снимка: „Отзвук“

Насроченият за днес (4 януари) конкурс от 10.00 часа за изпълнителен директор на „МБАЛ Девин“ ЕАД не се е състоял, научи „Отзвук“. Информацията бе потвърдена от председателя на Общинския съвет в града Руси Чаушев. На конкурса са се явили и двамата кандидати – досегашният изпълнителен директор Радка Грозданова и проф. д-р Ивона Даскалова, дългогодишен началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във Военномедицинска академия – София.

Председателят на комисията Венета Тодорова обаче днес сутринта си е направила отвод. Тя е обяснила, че причина за това е в тиражираните мнения в медийното пространство, че конкурсът няма бъде обективен и е политически мотивиран, тъй като се председателства от общинския съветник, председател на „Жени ГЕРБ“ и общински организационен секретар на партията Венета Тодорова, която няма няма нужния ценз и компетентност в областта на здравеопазването, а останалите членове на комисията заемат държавни служби и са зависими от политически натиск.

На 31 декември в отворено писмо до жителите на община Девин лекарите в „МБАЛ Девин“ доц. Клечкова, д-р Яръмов, д-р Дечев, д-р Станчева, д-р Недев и д-р Профиров изпратиха заявиха, че категорично подкрепят Грозданова и екипа, който заедно с нея са създали! Те призоваха кметът и членовете на Общински съвет – Девин, да поемат лична и политическа отговорност, ако болницата отново бъде затворена заради дългове.

На 2 януари Инициативните комитети „Здраве за общините Девин, Борино и Доспат“ и „За Девин“ обявиха стачна готовност в декларация до министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. В нея те също изразиха съмнения в обективността на конкурса.

Общинската болница в Девин затвори врати през юли 2011 година. Тогава целият медицински персонал от 82 души бе пратен в принудителен отпуск, въпреки че три месеца не бяха получавали заплати. Болничното заведение бе натрупало дългове в размер на 1,8 милиона лева.

Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова – шеф на здравната комисия в Народното събрание, заяви, че единственото решение е болницата да стане държавна като се открие филиал на МБАЛ – Смолян в Девин. Натискът от управляващите принуди местния общински съвет да прехвърли сградата на общинската болница за срок от 10 години. МБАЛ – Смолян откри филиал в Девин и назначи за управител д-р Красимир Събев, в момента депутат от ГЕРБ.

След поредица от протести на девинчани и падането на ГЕРБ от власт правителството на Пламен Орешарски отпусна на Община Девин 2 млн. лева целево за болницата. В края на 2013 г. Общинският съвет в града избра за изпълнителен директор Радка Грозданова, която възстанови дейността на болницата.

Това вторият провален конкурс за директор на болницата на настоящото ръководство на Община Девин. Първият бе през лятото на миналата година, когато конкурсът бе отменен след протести на граждани на общините Девин, Борино и Доспат. „Добре е хората да знаят, че „много доброто“ управление на сегашното ръководство на болницата я води към дъното. И точно по тази причина, за да не стигне дъното на ямата, ние обявихме конкурс за директор.“ – каза тогава кметът на Девин Красимир Даскалов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините