BG | EN

Компютърен специалист на 28 г. ще доставя на агенцията по храните препарати за откриване на чума

Илюстративна снимка: pixabay.com

Българската агенция по безопасност на храните, е на път да купи по спешност набори и препарати за откриване на чума по овцете и козите от фирма, занимаваща се с компютри и учредена няколко дни след първата заповед на директора на агенцията за евтаназиране на овце. Това става ясно от публикация в сайта на Агенцията по обществените поръчки.

Според избраната процедура за пряко договаряне е било поканено само това дружество защото единствено то имало разрешение от френския производител „ID VET“ да предлага нужните диагностични препарати на българския пазар. Това гласи Решението за откриване на процедурата в Агенцията по обществени поръчки. Дружеството е иденственото, което разполага с нужните разрешителни и оторизации за доставка на търсените препарати и набори за изследване на болестта. А и няма време да се пристъпва към обществена поръчка, тъй като обстановката в страната е усложнена.

Изображение: zovnews.com

 

Общата стойност на препаратите е над 330 хил. лв. без ДДС и поръчката е възложена на „Глобул вижън 2018“ ЕООД. Дружеството е основано на 29 юни т.г. в София, от 28 годишния Никола Явахчов и е вписано в съда на 6 юли т. г. с капитал от 500 лева, показва справка в Търговския регистър. Неговият предмет на дейност е „продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и софтуерни продукти, ремонт, поддръжка и рециклиране на компютри, изграждане и поддръжка на компютърни информационни системи, програмиране, консултации в областта на информационните технологии“, но и всички други дейности, разрешени от закона.

“Глобул вижън 2018” няма никаква пазарна история, най-малко в сферата на ветеринарно-медицинската дейност. За това е странно, че именно това дружество единствено в България е успяло да получи разрешение от френската фирма производител на диагностични препарати.

Скрийншот: zovnews.com

Според портала за фирмено разузнаване „Дакси“ управителят на “Глобул вижън 2018” Никола Явахчов през 2009 г. е бил вписан като прокурист на друго дружество за доставка на компютърна техника и сервиз – ЕТ „Ви М Ви – Виктор Лазаров“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините