BG | EN

Комисията по околна среда в Брюксел каза „Да“ на новите ГМО

С 47 гласа „за“, 31 „против“ и 4 „въздържал се“ депутатите от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент одобриха свободния режим отглеждане и пускане на пазара на генномодифицирани организми (ГМО), получени чрез т.нар. нови геномни техники (НГТ). Единственият постоянен член на комисията от България – Петър Витанов (Прогресивен алинс на социалистите и демократите) е гласувал „против“.

Комисията по околна среда направи предложението на Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ още по-лошо, коментира инж. д-р Светла Николова от сдружение „Агролинк“. В първоначалния си вариант предложението премахваше всички проверки за безопасност за около 94 % от новите ГМ растения, които все още са в процес на лабораторни разработки за патенти, според германската BfN. Но изменението въведе нов и неодобрен подход, който ще превръща проверките за безопасност в рядко изключение.

„Консервативните и най-либералните депутати от ЕС не зачитат правото на потребителите и земеделските стопани да знаят какво ядат и какво се отглежда в техните полета. Днешното гласуване е сериозен сигнал за неправомерното влияние на големия агробизнес като Bayer, който харчи 6 млн. евро за лобиране годишно, опитвайки се да разшири контрола си върху хранителния сектор“, коментира Светла Николова.

Десните, крайно десните и либералите – членовете на ЕП от групата на консерваторите, народната партия и много от Обновяване на Европа гласуваха в подкрепа на новите ГМО.

Днешният резултат е шамар за фермерите и потребителите, но не е окончателен. Европейският парламент се очаква да гласува проекта за регламент по време на пленарна сесия от 5 до 8 февруари.

Съветът на министрите на държавите членки ще трябва да намери общо решение след като през декември не успя да посгигне съгласие.

Министърът на земеделието на Полша Секиерски заяви: „не искаме да позволим патентоването на растенията от НГТ. Страхуваме се, че патентоването допълнително ще ограничи наличието на семена и достъпа до тях, особено за по- малките земеделски производители“.

Настояваме българското правителство също да постави в своя дневен на първо място правата и икономическите интереси на българските земеделски производители, за да знаят какви семена ползват, както и развитието на българските традиционни сортове земеделски култури и традиционната храна, доказала пред целия свят своето качество, се посочва в позицията на „Агролинк“.

НГТ са техники, които променят генетичния материал на даден организъм. Понастоящем всички растения, получени чрез НГТ, подлежат на същите правила, като ГМО, които са сред най-строгите в света. Пропагандираната цел на НГТ е разработване на подобрени сортове растения, които са устойчиви на климатични промени, на вредители, дават по-високи добиви или изискват по-малко торове и пестициди.

Няколко продукта на НГТ вече са на пазара извън ЕС или са в процес на предлагане (например банани във Филипините, които не покафеняват).

Редица екологични и земеделски организации у нас и на европейско ниво изразиха силно безпокойство по повод въвеждането на новите ГМО-техники в Европейския съюз. Основното притеснение е, че промените в регламента отменят регулациите на новите генно-модифицирани организми. Отпада и задължението на етикетите на продуктите да бъде отбелязано, че са получени чрез НГТ.

Над 170 000 души са се разписали в общоевропейска електронна петиция, която призовава за запазване на регулациите и етикетирането на новите ГМО. У нас над 4000 души са се подписали в електронна петиция „Не“ на новите ГМО.


Тази статия е създадена от „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ (ОЦОСУР) в рамките на проекта за подкрепа на независими регионални медии на Сдружение с несторанска цел „Про веритас“. Мненията, споделени в него са на ОЦОСУР и не непременно са споделени от „Про веритас“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Издирва се! – Кой открадна водата на три села? (видео)

"Сложили една бележка, на 16-ти ще идват да събират пари. Който не си платял, щели да му спрат водата. Хората се смеят. Коя вода ще спрат? То вода няма… Като отвориш крана на чешмата, водомерът се върти, а нищо не тече. Има хора, до които водата не стига въобще, а са получавали по 120 лв. сметки“.

Европарламентът премахна проверките за безопасност за новите ГМО

Според решението на ЕП трябва да бъде въведен нов етикет за продуктите, получени чрез новите геномни техники, както и изисквания за прозрачност по цялата хранителна верига. Остават редица въпросителни обаче как това ще бъде сторено на практика.

Земеделие като айсберг (Видео)

Ще продължим да протестираме, докато постигнем исканията си, заявяват земеделците.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.