BG | EN

Комисията за регулиране на съобщенията глобява БНР заради спирането на ефира

Парламентът и Сметната палата също ще се занимават с кризата в националното радио.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е връчила на БНР акт за установяване на административно нарушение. Комисията установила, че спирането на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) е неправомерно, защото не са били налице нормативно установени основания за това.

Според информацията, публикувана в сайта на КРС, на 17 септември т.г. на държавната медия е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение, а глобата предвидена за него в закона е от 10 хил. до 100 хил. лева.

„От БНР не са предоставени доказателства за наличие на технически проблем, наложил прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт“. Констатирано е, че и двете програми на БНР „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ използват един и същи оптичен пренос между БНР и „НУРТС България“ ЕАД, който на 13 септември не е бил прекъсван. Не е констатирано прекъсване на излъчването на програма „Христо Ботев“.“, уточняват от КРС. Установено е било, че БНР е нарушило условията на издаденото от регулатора разрешение за ползване на радиочестотен спектър за аналогово радиоразпръскване.

От КРС да представили материалите от извършената проверка на Върховна касационна прокуратура.

По-рано днес се разбра, че премиерът Бойко Борисов ще помоли парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи създаването на временна парламентарна комисия за проверка на случващото се в Българското национално радио. Депутатите ще поискат и парламентът да възложи на Сметната палата да направи одит на радиото и да се провери как са изразходвани средствата през годините.

„Ще искам пленарната зала да приеме решение Сметната палата като най-независим върховен орган да влезе и да провери цялото управление на БНР досега.“, обясни Борисов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините