Комисията за противодействие на корупцията проверява апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Сградата „Летера“, където се намират апартаментите, беше обявена за сграда на годината за 2017 г.
Скрийншот от рекламно видео на „Летера“

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започва проверка по медийните публикации и по сигнал на неправителствена организация за покупката на апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. Това съобщи днес комисията в официалната си страница. Междувременно от прокуратурата също посочиха, че са разпоредили на КПКОНПИ да провери „сигналите за извършени престъпления, свързани с придобиването на недвижими имоти от лица, заемащи висши публични длъжности“.

Проверката на евтините луксозни апартаменти на народните представители Цветан Цветанов и Вежди Рашидов, министъра на правосъдието Цецка Цачева и заместник – министъра на спорта и кумица на Цветанов Ваня Колева е възложена на Дирекция „Противодействие на корупцията“ при КПКОНПИ, която е компетентен орган да извършва проверки срещу народни представители, членове на Министерски съвет и заместник-министри, се разбира още от съобщение на прокуратурата.

Като източник на сигналите, въз основа на които е разпоредена проверката Върховната касационна прокуратура посочва Гражданско движение БОЕЦ, молба от министъра на правосъдието Цецка Цачева, както и множество медийни публикации.

Прокуратурата е разпоредила на КПКОНПИ да изиска информация за притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, историята по собственици на всеки от закупените апартаменти, актуалното състояние на дружеството – продавач, декларирането на имотите в съответните общински райони, заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и произхода на средствата за покупката. С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани копия от нотариалните дела за всяка сделка, при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за нотариусите и нотариалната дейност, допълват от прокуратурата. От там дали също указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството – продавач, включително и за предишни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия. От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции. Проверката по отношение на Цветан Цветанов ще обхване също последващите сделки, касаещи заменените от него жилища, посочват още от държавното обвинение.

Върховната касационна прокуратура е предложила на комисията да прецени има ли в случая конфликт на интереси по отношение на народния представител Цветан Цветанов.

В съобщението на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, пък, се посочва, че предстои да бъдат изследвани всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително  – пазарните цени на имотите, произхода на средствата за покупката им, както и има ли търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени .

Успоредно с това ще се проверява фирмата – продавач „Артекс инженеринг“ и нейното евентуално участие в обществени поръчки, сделките ѝ за покупко-продажба от 2017 до 2019 година, за да се установи на какви цени са реализирани  и има ли и други лица с имоти от същото дружество, попадащи в списъка на  проверяваните от Комисията „Антикорупция“.

Ще се проверява още има ли свързани лица в политически партии и фирма „Артекс инженеринг“, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения.

Съобщението на КПКОНПИ идва три дни след началото на медийните публикации по темата, в които ежедневно се появяват нови лица и факти.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам