Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката за „Нова телевизия“

Снимка: pixabay.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри продажбата на „Новаброудкастинг груп“ на „Юнайтед груп“, се разбира от съобщение в сайта на комисията. Информация за сделката излезе преди малко повече от месец. Решението, което е от 14 януари т.г., влиза в сила незабавно.

Според информация в него, „Юнайтед груп“ (собственик на БТК и „Виваком“) придобива едноличен контрол върху „Нова броудкастинг груп“ и контролираните от нея компании – „Нет инфо“ „Дарик нюз“, „Ви Бокс“, „Елит Медиа България“, „Радио Веселина“ „Радио Експрес“, „Витоша ФМ“,“Агенция Витоша“ и „Агенция Атлантик“; както и съвместен контрол върху следните предприятия, понастоящем съвместно контролирани „Файненшъл Маркетплейс“, Грабо Медия“ и „Атика Ева“.

Сегашният собственик на „Нова броудкастинт груп“ е „Адванс медиа груп“, която пък е собственост дружество на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те придобиха телевизията през 2019- та година, а по-късно купиха и „Канал 3“. В портфолиото на медийната група влязоха още The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, „Радио Веселина“, Magic FM и „Радио Витоша“. Дневник припомня, че всички те са свързани през годините с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Цената на сделката не е официално обявена, но според информация, излязла в Капитал, надхвърля 300 млн. евро. Новият собственик заяви, че ще обяви стойността на новата си придобивка след решението на КЗК.

„Адванс Медия“ купи „Нова Броудкастинг Груп“ за 185 млн. евро от шведската „Модърн Тайм Груп“ след като първо комисията забрани на чешката ППФ същата сделка с мотив господстващо положение, което може да бъде засилено.

И сега комисията дава целена светлина на сделката, като не приема за основателни изразените от „БТВ Медия Груп“ опасения относно ефекта на сделката
след нейното осъществяване на съответните пазари.

„Въз основа на всички събрани и анализирани в хода на проучването данни в тяхната съвкупност, може да се заключи, че в конкретния случай новата обединена група няма да има нито способност, нито стимул за ограничаване на засегнатите от сделката вертикално свързани пазари. На първо място са налице алтернативни телевизионни и платформени оператори, част от които са и вертикално интегрирани, и които са в състояние да оказват ефективен конкурентен натиск върху консолидираната група“, пише в решението.

„На следващо място групата не би имала стимул от предприемането на подобни изключващи/възпиращи стратегии, предвид възможните неблагоприятни последици от тях, като загуба на ключово телевизионно съдържание, загуба на значителни приходи от договори за разпространение с платформени/телевизионни оператори, приходи от реклама и др.“, посочва още КЗК.

Според комисията телевизионната индустрия функционира в условията на силно развиваща се технологична среда, с множество пазарни участници, които се намират в сложни взаимоотношения помежду си и са в постоянна конкуренция.
„С развитието на технологиите се наблюдава трайна тенденция по-младите зрители да преминават от „линейното“ потребление на телевизията към „отложено“ във времето потребление „по избор“ на друг екран – преносими екрани лаптоп, компютър, таблет, смартфон. Като цяло може да се заключи, че бъдещето на
телевизията в България изцяло принадлежи на интерактивната телевизия предвид промяната в навиците на зрителите, навлизането на мобилните устройства и постепенното изместване на „линейната“ телевизия от онлайн видеото и персонализираното съдържание. В тази връзка всеки един от българските оператори се стреми да запази и развива иновативната си позиция на пазара и да повиши интереса на потребителите към ТВ услугите, които предлага“, пише още в решението. Според анализ на Mediapool това реално потвърждава намерението на „Юнайтед Груп“ да интегрира възможностите на телекома си „Виваком“ за предлагане на мобилна телевизия.

Освен изброените по-горе радиостанци и телевизии „Юнайтед Груп“ иска да купи и вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски, издавани от дружеството „Вестник Телеграф“ ЕООД и „Издателска къща „Борба“. По тази сделка КЗК още не се е произнесла.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам