BG | EN

Комисията за борба с трафика на хора в Пловдив е помогнала на шестима пострадали през 2018-та

Илюстративна снимка: pixaby.com

Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив е работила по шест случая, при които мъже или жени са станали жертви на трудова или сексуална експлоатация, след като с лъжливи обещания са били подведени да напуснат страната.

Според данните от отчета за дейността на комисията през 2018 година, цитиран от регионалното издание „Под тепето“, един от най-фрапиращите случаи е историята на 39-годишна жена, заминала за Германия, за да сключи брак, но всъщност е насилвана сексуално и е поставена под наркотична зависимост. След като се завръща в България, лицето, с което е заминала първоначално и неин бъдещ съпруг продължава да експлоатира жертвата. Смята се също така, че мъжът, който е извел първоначално жертвата в Германия, постъпва по подобен начин и с други млади жени, като им обещава брак и бляскаво бъдеще.

Друга жена на 32 години от Пловдив, пък, е била експлоатирана сексуално в Сарагоса.

Комисията е работила и по сигнал, касаещ жена на 36 години от Пловдив, която заминава за Париж с обещание за работа като помощничка в домакинството срещу високо месечно възнаграждение. След като е експлоатирана трудово, жертвата е въвлечена в насилствена проституция и сексуална експлоатация, както и са отнети личните ѝ документи. След намеса на органите жената е изведена успешно от ситуацията на трафик във Франция и се завръща в България.

В друг случай се обръщат с молба за жертва на сексуална експлоатация, склонявана да предоставя сексуални услуги.

Подаден е и сигнал за трудова експлоатация на млад мъж, държан принудително от неговия началник, който отнема личните му документи, заради което и не може да напусне работното си място. Правил е опити да избяга, но неуспешни.

По всички случаи комисията е работила съвместно с МВР и с жертвите, като им е била оказана подкрепа за тяхното психологическо възстановяване.

Според пловдивското издание, за настоящата година Местната комисия за борба с трафика на хора е приела програма за противодействие с конкретни мерки и действия, сред които по-голямо взаимодействие и сътрудничество между държавни и неправителствени организации на местно ниво, работа с уязвими групи, повишаване осведомеността на обществото и рисковите групи (жени, деца, представители на етническите малцинства, безработни и социално слаби) по проблемите на трафика на хора.

В годишната програма са включени и начините за преодоляване на последиците от трафика на хора и реинтегриране на жертвите в обществото чрез оказване на помощ, подкрепа, съдействие, защита, преквалификация и трудова заетост, съобщава още „Под тепето“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините