BG | EN

Близо 26 хил. лв. за командировките в чужбина е похарчила местната администрация в Севлиево през 2017 г.

Снимката е илюстративна
Снимка: pixaby.com

През 2017 г. от бюджета на Севлиево са изплатени 25 765 лв. за командировки извън страната на общински служители.

По информация на регионалното издание „Севлиево онлайн“, работещите в общинската администрация имат общо 105 дни задгранични командировки, като най-много е пътувал кметът с двама от заместниците му.

За посрещането на чуждестранни делегации в Севлиево през миналата година за похарчени 13 хил. лв.

Полет до Китай

Най-скъпо на данъкоплатците е излязло посещението на тричленна делегация, включваща кмета на Севлиево и заместничките му Георгиева и Тодорова, до Китай. Само самолетните билети за тримата са стрували 6183 лв.

Ако за изминаване на седемте хиляди километра до Китай полетът е струвал малко над 6 хил. лв., за прелитането на 1.7 хил. км. до Брюксел отново тричленна делегация от Севлиево е пътувала с билети за малко под 4 хил. лв. Сумата е покрила посещение на кмета с двама негови заместници в Европейския парламент, по покана на евродепутати и по повод 10 години членство на България в ЕС, посочва изданието.

Пътуване до… къде?

През март 2017 година заместник-кметове на Севлиево са били на посещение в полския град Жирардов, с който Севлиево няма никакви взаимоотношения. През миналата година представители на общинската администрация са посетили още Беларус, Македония, Чехия.

В същото време на посещение в Севлиево са били само три чуждестранни делегации.

Строго секретно!

Информацията за средствата, платени от общинския бюджет за задгранични командировки, както и за посрещането на чуждестранни делегации в Севлиево е била  предоставена от Община Севлиево в отговор на заявление по Закона за достъп до обществена иформация, подадено на 8 декември м.г. В 14-дневния законен срок за отговор от администрацията са отказали да предоставят подробна справка с основен мотив, че тя касае защитени лични данни на общинските служители.

Решението на съда

За защитаване правото на достъп до исканите данни „Севлиево онлайн“ работи с правния отдел на Програма Достъп До Информация, откъдето са посочили, че служебните пътувания на общинските служители не могат да бъдат лични данни, тъй като са в изпълнение на техни служебни задължения и се обезпечават със средства на общинския бюджет. Тезата потвърждава и съдът, който постановява, че „гражданите имат право на информацията, тъй като разходите за командировки и гостуванията на чуждестранни гости се покриват от бюджет, който се формира от данъците на граждани и юридически лица, а същите имат право на информация, въз основа на която да си съставят мнение как работи общината, как, за какво и къде отиват индиректно парите на данъкоплатците“.

Така, получаването на настоящата информация отнема на изданието цели четири месеца.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините