BG | EN

Колко струва мълчанието на общинските съветници в Севлиево?

Заседание на Общински съвет – Севлиево
Снимка: Емилия Димитрова

Половината от общинските съветници в Севлиево не са репликирали нито веднъж свой колега през мандата, сочи справка, поискана от „За истината“ по реда на Закона за достъп до обществената информация. Пет от всичките 29 народни избраници изобщо не са вземали думата в пленарна зала за четири години, според същата справка. Всичките обаче са получавали заплати, които не зависят от активността им.

Почти 409 хил. лв. е сумата, изплатена на общинските съветници от мандат 2015-2019 за заплати. В нея влиза освен месечното възнаграждение и задължителните осигуровки, които се начисляват съгласно Кодекса за социално осигуряване. Техният размер е 111 хил. лв. (данните са към 5 август т.г.) Според предоставената справка всеки от общинските съветници в Севлиево ще излезе от мандата с малко под 20 хил. лв.

Екскурзии или обмяна на опит

Извън заплатите има допълнителни облаги. И през този мандат съветниците в Севлиево не изневериха на практиката да пътуват. В годините, когато не получаваха заплати, наричаха екскурзиите, винаги в чужбина, своеобразна компенсация за времето, което отделят за обществена работа. Откакто са на заплата, намират начин за представят пътуванията като работни, най-често обмяна на опит или практики.

Спазвайки установената традиция през юли 2016 г. заминаха за три дни в румънския курорт Синая, разположен в подножието на Карпатите и известен със своите замъци. Визитата бе представена като работна. В програмата, според уточнение от председателя Здравка Лалева, са били планирани срещи с колегите им от румънската община и разговори с представители на администрацията на Община Синая, заради което в групата бяха  включени и служители на общинската администрация.

След завръщането не бе представен отчет за посещението, не видяхме снимки от работните срещи, а севлиевци не разбраха какво от Синая пренесоха съветниците в Севлиево. Тази разходка струва на данъкоплатците 17 хил. лв., от тях 5750 лв. са изплатените командировъчни на всеки от „екскурзиантите“.

В събота и неделя на Лазурния бряг

Екскурзията до Ница през пролетта на 2018 г. „за обмен на добри практики“ е последната за мандата, по всяка вероятност благодарение на силния медиен шум около нея (пътуването намери място в „Черната книга на правителственото разхищение в България).  Това е и най-големият разход, направен за задгранично пътуване от общинските съветници през този мандат – близо 27 хил. лв. по справка от август т.г., предоставена от Община Севлиево, което е с 2 хил. лв. повече от справката, предоставена веднага след пътуването, б.ред.). Общо за пътувания в чужбина на общински съветници от Севлиево от бюджета са платени 63 хил. лв. за периода 2015-2019 г.

В сумата влизат участия в делегации по повод празници на побратимени градове и едно пътуване през ноември 2018 г. до Китай за подписване на пореден меморандум (трети поред, б.ред.) за приятелство с китайската провинция Нанхай. За компанията на кмета от двама приближени съветници – един от ГЕРБ и областния лидер на ДПС, данъкоплатците платиха малко над 3 хил. лв. Резултатът от третия меморандум за приятелство с китайската провинция е както от първите два – няма резултат.

Какво мислят гражданите не е от местно значение

Общинският съвет в Севлиево ще остане в историята с решението, че какво искат гражданите не е от местно значение. С този абсурден аргумент управляващите от ГЕРБ отхвърлиха искането на гражданите за референдум по въпроса дали Общината да продаде собствеността си в газовото дружество „Севлиевогаз“, където държи контролния пакет от акции. В един изцяло газифициран град подобен ход означаваше най-малкото нови, по-високи цени на газа. Всъщност цената на природния газ в Севлиево е от най-ниските в страната и то точно благодарение на социалната роля на Общината, тъй като всички обществени инстуции, училища и детски градини се отопляват с природен газ.

Не помогна и поркуратурата, която назначи проверка и изпрати становище, в което се казва, че „Общинският съвет следва да действа като изпълнител на волята на гражданите при участието им в местното самоуправление“ и „когато гражданите вземат решение, съветниците трябва да бъдат изпълнител на тяхната воля, защото това е смисълът на местното самоуправление“.

Безгласни букви и активни по неволя

Дни преди Общинският съвет на Севлиево да вземе последното си решение, за временно изпълняващ длъжността кмет до полагането на клетва от новоизбрания, той остава най-безличният в новата история на общината. Четири години функционира като придатък на общинската аминистрация, с дебати, които се броят на пръсти. Изказванията, когато ги имаше, бяха становища на постоянните комисии, с които „колегите се призовават да подкрепят предложението на кмета“. И те подкрепяха. Повечето безгласно. 

Това означава, че престоят им в местното самоуправление е белязан от гласуване, евентуално участие в работата на комисии, което е веднъж месечно преди сесия и получаване на заплата. Ефективността им обаче е съмнителна, след като винаги са били съгласни с всичко и нито веднъж не са били провокирани да контрират изказване или нечие предложение. 

Колко от мълчаливите съветници в отиващия си мандат ще поискат отново доверието на избирателите, ще стане ясно, след като приключи регистрацията на листите. Опитът от минали години сочи, че веднъж влезли във властта, повечето искат да се задържат по-дълго там.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

РИОСВ пломбира котела на въглища в “Топлофикация“ – Габрово

Принудителната административна мярка ще бъде в сила докато от топлоцентралата не докажат, че дружеството е предприело достатъчни и ефективни мерки за недопускане на неорганизирани емисии на пепел в атмосферния въздух.

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова.

„Поставил е личните си интереси над тези на правосъдието“ – делото срещу бивш депутат от ДПС е възобновено

кръжният съд в Габрово възобновява съдебното производство срещу Юсеин Вейселов, бивш депутат и водач на листата на ДПС в града за изборите на 2 април т.г.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.