BG | EN

Колко струва „златният“ пясък по заледените улици на Смолян?

Жителите на Смолян плащат по 3.60 лв. на кв. м. през лятото за чистене на пясъка, хвърлен по улиците през зимата

 

„Златният“ пясък по улиците на Смолян. Снимка: Зарко Маринов

Смолян е разположен на 1 000 м. надморска височина в сърцето на Родопите, заобиколен от вековни гори. До града не достигат нито жп линия, нито голямата индустрията. За това той носи славата на един от градовете с най-чист въздух в страната, а през 2010 година бе обявен за „най-зеленият град на България”. Роди се дори виц: „Знаеш ли защо софиянци пукат гумите на коли със смолянска регистрация? За да подишат чист въздух.“

Фини прахови частици

Данните на Националната система за контрол на качеството на атмосферния въздух към Министерството на околната среда и водите обаче категорично опровергават мита за чистия въздух на Смолян. През 2017 година среднодневната норма на съдържание на фини прахови частици (ФПЧ10) от 50.0 µg/m3 е била надвишена през 84 денонощия, точно толкова, колкото и през 2016 г. През последния месец тази норма е била надхвърлена 8 пъти, като на 21 февруари т. г. въздухът в Смолян е бил най-мръсният в страната. През последната седмица на януари всеки ден въздухът е причинявал тежки увреждания на дихателната система на жителите на града. Между 25 и 30 януари т.г. среднодневната норма на финни прахови частици (50.0 µg/m3) в Смолян е била от 1.11 до 2,58 пъти над нормата. Само 13 дни през януари не е имало превишение на пределно допустимата граница за наличие на фини прахови частици във Въздуха.

Мерки и теглилки

Първоначално Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) разполага станцията, измерваща качеството на атмосферния въздух, в центъра на Смолян до едно от натоварените кръстовища в кв. Райково. Резултатите от автоматичния измервателен уред са показвали високи концентрации на замърсяване. Но вместо да предприемат мерки за повишаване на качеството на въздуха Община Смолян и ИАОС решават да преместят станцията на по-спокойно и чисто място – сред дърветата в двора на Регионалната библиотека.

 

 

Снимка: Зарко
Кръстовището, на което бе разположена измервателната станция. Снимка: Зарко Маринов

Мълчанието на съветниците

В изпълнение на закона, който задължава кметовете и общинските съвети да предприемат мерки за опазване чистотата на въздуха, в края на 2014 г. общинският съвет приема „Програма за намаляване на замърсяването с фини прахови частици“ и План за действие към нея за периода 2015-2020 г. При внасянето й кметът на Смолян Николай Мелемов заявява, че с този документ се цели намаляване на нивата на замърсяване на въздуха в града. „Усилията на общинската администрация в областта на опазване на околната среда са насочени към целта Смолян да бъде признат за град, отговарящ на критериите на Европейския съюз за чистота на атмосферния въздух.” – каза тогава кметът. Програмата е приета без дебат с 11 гласа „за” и 4 „въздържали се”. Единственото изказване е на общинския съветник Костадин Василев от Земеделския народен съюз, който констатира, че градът е „страшно запрашен” и предлага на комините на сградите, които се отопляват на дърва и въглища, да бъдат сложени филтри. Василев уточнява, че подобна разработка вече е направена в Техническия колеж в града, но предложението му остава без реакция.

Премълчаните отчети

Взетото от Общинския съвет Решение задължава кмета на общината да внася отчет за изпълнението на програмата до 30 март всяка година. Въпреки това подобни отчети за 2016 г. и 2017 г. не са били изготвени, показа проверка на „За истината“. Мелемов решава да отчете изпълнението на програмата наведнъж за двете години. В отчета си той посочва, че пределно допустимата концентрация на фини прахови частици се надхвърля основно през зимните месеци заради отоплението с твърдо гориво, опесъчаването и автомобилния трафик. Декларира също, че е изпълнил 29 мерки от предвидените 50, с което замърсяването е намалено с над 100 µg/m3. „Опесачаването в централната градска част през зимата е заменено с химически препарати“, обяснява тогава той.

Мелемов обявява също, че общината е купила електромобил за нуждите на местната администрация, с което фините прахови частици били намалени с още 2 µg/m3.

По време на заседанието нито един общински съветник не взема думата, дори и за да опровергае кмета с очевидния и всеизвестен факт, че опесъчаването не е заменено с химически препарати, както твърди той. Така отчетът е приет със 17 гласа „за” и 2 „въздържали се”.

На следващо заседание общинският съветник от ГЕРБ Данчо Киряков си позволява да предупреди кмета Николай Мелемов, че се очаква влошаване на времето и го приканва да обърне внимание на дружеството „Клинър” ООД, която има 15-годишен договор за зимно подържане на Смолян, да опесъчава с промит пясък, защото „в града не се диша”.

Пясъкът ни е скъп

Пясък по централна улица в Смолян.               Снимка: Зарко Маринов

Защо опесъчаването не се заменя с химикали? Отговорът е в цените, които Община Смолян е договорила с „Клинър”, собственост на „червения полковник“ от Хасково Величко Минев (по Делян Добрев) за зимно поддържане и чистота.

Според 15 годишния договор, сключен между компанията „Клинър“ и местната администрация в Смолян на 1 март 2007 г., при ръста на минималната работна заплата, зимното опесачаване вече струва почти 100 лева на километър. Но чистенето на пясъка от улиците след края на зимния сезон е по-скъпо дори от от реденето на тротоарни плочки. Пясък с дебелина до 5 см се събира на цена 2,45 лв. на квадратен метър. Ако дебелината му е над 5 см., стойността на услугата се увеличава на 3,62 лв. за кв. м. Затова и „Клинър“ използва пясъка по улиците на Смолян за многократна употреба.

Пясък за многократна употреба

Напролет пясъкът се събира на купчини от работници пак на „Клинър” ООД. Дъждът го разпръсква, а работниците пак го събират – и така няколко пъти. През лятото пясъкът се товари на камиони и се откарва незнайно къде, вероятно, за да бъде използван отново през следващата зима. Официална статистика за цената на това „рециклиране“, плащана от данъкоплатците в Смолян, няма. Според източници на „За истината“ в администрацията на Николай Мелемов обаче става дума за стотици хиляди левове.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините