Колективна оставка подадоха лекари и медицински сестри в Карлово

Снимка: скрийншот БНТ

Медицинските сестри и лекари от детското отделение на болницата в Карлово са подали колективна оставка на 13 септември, съобщи БНТ.

Причината е, че специалистите все още не са получили желаното увеличение на заплатите си, въпреки че пред управителя на болницата и кмета на общината са поставили исканията си за сключването на нов колективен договор.

Ако тези момичета напуснат няма да има възможност за адекватна грижа за пациентите, обясняват лекарите.

Директорът на карловската болница д-р Христо Пелев съобщи, цитиран от БНР, че има подадени предизвестия за напускане от 6-те медицински сестри от Детско отделение и от 3-мата лекари в отделението, които са солидарни с исканията на сестрите. „Веднага събрах на спешна среща всички медицински сестри, лекарите, кмета и председателя на ОбС, за да решим проблема. Обещах, че от 1 октомври ще увелича заплатите на сестрите средно с по 100 лв. и всеки месец, при интензивна работа, ще получат ДМС. Лекарите се съгласиха да изчакат до декември, когато ще бъде подписан новият Национален рамков договор“, посочва пред националното радио директорът на карловската болница.

Срокът на подадените предизвестия изтича на 13 октомври.

Вчера беше публикувана информация за колективните оставки на 21 медицински сестри от Централната реанимация на столичната болница „Токуда“ заедно със старшата сестра и няколко санитари.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е окачествил като притеснителна информацията за подадени колективни оставки на медицински сестри в МБАЛ – Карлово и частната столична болница „Токуда“ и е заявил, че в близките дни ще се срещне с ръководствата на лечебните заведения.

До края на месеца ще получим информация за увеличението на възнагражденията в болниците, тъй като увеличението е от 1 юли, отчетите се правят август и информацията идва през септември, обяснява министърът.

През юли колективни оставки подадоха и медиците във видинската Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Петка“, което доведе до липсата на лекари по неврология в болницата в средата на август.

П-рано днес здравният министър Кирил Ананиев увери, че догодина ще има повече пари за здраве.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам