За всички от сърце – защо кметът на Шумен поиска 20% по-висока заплата, а общинските съветници му дадоха 44%

Кметът на Шумен Любомир Христов
Снимка: „Радиан“

В навечерието на Коледните празници кметът на Шумен Любомир Христов получи щедър подарък от Общинския съвет – заплатата му бе повишена с впечатляващите 44 %, при това със задна дата. Така основното трудово възнаграждение на Христов, което до сега беше 3 хил. лв., считано от 1 юли т.г. вече е на 4 300 лв. 

Решението беше взето с голямо мнозинство от общинския съвет на заседание днес. Заедно със заплатата на Любомир Христов, увеличение на възнагражденията си ще получат и селските кметове, които вече ще получават между 1 220 лв. и 1 440 лв. 

Ентусиазмът на общинските съветници, с който бе гласувано увеличението на заплатата, която от тук нататък ще получава Христов, има сериозно основание. Размерът на техните възнаграждения се изчислява като процент от това на кмета. Така председателят на общинския съвет, получава 60% от възнаграждението на кмета, или 2 580 лв., а съветниците – половината от тази сума.

„За“ увеличението на кметската заплата гласуваха 32 от общо 41 общински съветници в Шумен, като решението беше подкрепено на практика от представители на всички политически сили в прокметското мнозинство. Само шестима съветници от левицата се въздържаха, а трима от десни формации отказаха да гласуват.

Първоначално в общинския съвет беше внесено предложение от кмета Христов за повишаване на неговата заплата, както и тези на селските кметове с 20 %, считано от 1 януари т.г. В този вариант заплатата на шуменския кмет трябваше да стане 3 600 лв., а на колегите му по селата – между 1 020 лв. и 1 240 лв.

По-късно обаче по инициатива на самите съветници от мнозинството около ГЕРБ увеличението бе вдигнато до над 40%, но от 1 юли. 

И един глас против

Председателят на дясноцентристката група „За Шумен“ Добромир Драев се обяви категорично срещу повишаването на заплатата на Любомир Христонв и поиска гласуването да бъде разделено – за него и кметовете по селата.

„Подкрепям повишаването на заплатите на селските кметове, това отдавна трябваше да бъде направено, каза Драев. Но не мога да подкрепя повишаването на заплатата на Любомир Христов, защото един кмет трябва да управлява в полза на обществото, а той 6 години управлява само напук“, заяви Драев. Предложението му обаче изобщо не беше разгледано.

Според съветника от групата „За Шумен“, кметът Христов е отговорен за унищожаването на зелената система в града, за строителните отпадъци, с които е пълно Шуменското плато, за т. нар „фекално езеро“, образувано от спукан канализационен колектор, за което кметството година и половина не направи нищо и за тъмните вече 6 години пешеходни пътеки. Сред проблемите на града, споменати от Драев, бяха също събирането на сметта в селата, липсващият контрол върху изпълнението на проекта за водния цикъл на Шумен и т.н.

„На човек с такива „умения“ не би следвало да му се повишава заплатата, каза Драев. Мнозинството обаче гласува в полза на предложението за по-високо възнаграждение на кметските заплати анблок.

Решението за новите заплати в местната власт в Шумен бе взето в момент, когато кметската администрация обяви, че ще повиши данък сгради. Сега годишната му ставка за граждани е 1,3 промила от данъчната оценка на имота. Администрацията предлага от 2022 г. данъкът да се увеличи на 1.5, на 1.8 или 2 промила. 

Проектът за увеличение на данък сгради е публикуван за обществено обсъждане на сайта на общината, а ако бъде прието, повишението ще засегне близо 54 хил. имота.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам