BG | EN

Кокаин за над 70 млн. лв. изплува край Шабла

спесителните жилетки, в които е намерен наркотикът
Снимки: пресцентър на МВР

При съвместна операция на министерствата на вътрешните работи на България и на Румъния в Черно море са били задържани 170 килограма кокаин с високо качество. Наркотикът изплувал в морето край фара на Шабла.

По информация на пресцентъра на МВР, вчера вечерта, при обход, граничен полицейски наряд от ГПУ- Каварна забелязва близо до брега, в района на фара на Шабла, спасителни жилетки. В рамките на предприетите действия граничните полицаи установили, че жилетките са обвити около 6 сака със специфично сгънати пакети, които са извадени на брега. Извършен е бил полеви наркотест на откритото в тях вещество, което е реагирало на кокаин. Всеки чувал бил с тегло около 30 кг. Кокаинът е бил разпределен в 150 пакета. Общото му количество е 169.028 кг., поясняват от полицията.

По случая е образувано досъдебно производство за контрабанда на кокаин в особено големи размери. По думите на главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, цитиран от пресцентъра на МВР, това е емблематичен случай за сътрудничество между българските и румънски полицейски власти. Предполага се, че рисковото вещество е с концентрация над 90 % и в този си вид има опасност от предозиране. Според Спиридонов, обикновено такова вещество се разрежда 3:1 при продажба на дребно и само благодарение на проведените професионални действия
разпространението му е било предотвратено. По думите на комисаря, цитирани в прессъобщението, на едро 1 кг. кокаин се пласира за 80 хил. лв., а цялото количество  – за 13.6 млн.лв. на едро. На пазара на дребно себестойността му би достигнала 71.4 млн. лв.

На мястото е бил изпратен граничен полицейски кораб за обследване на района и извършване на допълнителни проверки на плавателни съдове по море. На ГКПП – Балчик и Варна са били проверени всички риболовни кораби, завръщащи се на брега. Продължава претърсването на района от граничен полицейски кораб, като с разпореждане на премиера, хеликоптери на ГДГП и МО облитат района, посочват още от полицията.

Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов припомни, че в края на миналия месец, в крайбрежната зона на Румъния бяха открити над тон и 200 кг кокаин, посочват още от пресцентъра на вътрешното министерство. 

Главният секретар на МВР апелира ако някой от местните граждани забележи в морската зона необичайни премети, веднага да подаде сигнал на тел. 112.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините