BG | EN

„В бързината да ме сготвят“ – съветник от Стара Загора, осъден за купуване на гласове, поиска ново – тълкувателно дело

Янко Янков
Снимка: личен профил във Фейсбук

Общински съветник от Стара Загора Янко Янков, който има присъда за купуване на гласове, потвърдена от най-високата инстанция – Върховният касационен съд, продължава да седи на първата редица в залата, където заседава местният парламент.

Това мълчаливо и безропотно понасят по-голямата част от групите в Общинския съвет. Единствено съветници от ПП-ДБ и от „Възраждане“ поставиха въпроса доколко е легитимно и морално Янко Янков да продължи да участва в сесиите на ОбС и да председателства една от най-важните комисии в него – тази по общинска собственост и стопанска политика.

Янков беше избран на последните местни избори м.г. за общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“ заедно с Ивета Лазарова и Красимир Червилов. Групата излъчи свой кандидат за председател на ОбС и 34 годишната адвокатка Ивета Лазарова, която съжителства на семейни начала с Янков и има дете от него, беше избрана за най-високия пост в местната власт с гласовете на сформираното от ГЕРБ мнозинство.

Каква е цената на това споразумение никой не поиска да каже – нито кметът Живко Тодоров, нито общински съветници от ГЕРБ. Но очевидно е имало много сериозна причина най-голямата група в ОБС да направи този компромис. И понеже в случая не може да става въпрос за пари, могат да се подозират други причини – например скрити от очите на гражданите зависимости.

Затова, когато присъдата на Янков беше частично потвърдена от ВКС и му бяха наложени наказания „лишаване от свобода“ за 2 г. с 4 годишен изпитателен срок и глоба от 12 хил. лв., групата на „Възраждане“ поиска Ивета Лазарова, която е свидетел по делото на мъжа, с когото дели едно легло, да подаде оставката си като председател на ОбС. Но тъй като основанията затова са единствено морални, тя отказа този жест и продължи да ръководи заседанията му.

Разпоредбата на чл. 30, ал. 4, т. от Закона за местното самоуправление и местната администрация предвижда „прекратяване на правомощията на един общински съветник, когото след избирането му е осъден с влязла в сила присъда за лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер“.

И казусът „Янко Янков“ изцяло покрива тази разпоредба.

Въпросът е бил обсъден по време на заседание на ОИК от 22 март т.г. и комисията е взела решение, че ще прекрати мандата на Янков като общински съветник, но след като получи по официален път Решението от ВКС. Обаче протокол от това заседание липсва на интернет страницата на ОИК, случайно ли?

Обърнахме се с въпрос към кмета на общината Живко Тодоров кой трябва да изиска Решението по делото от ВКС, но той ни заяви, че го „хващаме неподготвен“. Той има основание за това безгрижие, тъй като проблемът не е на кметската администрация, а на ОбС

и би следвало Ивета Лазарова да има грижата да го разреши по-бързо.

Потърсихме председателката на ОбС с въпрос кой би следвало да изиска по служебен път Решението на ВКС, което потвърждава част от присъдата на Янко Янков, постановена от СГС. Лазарова категорично отрече това да е неин ангажимент и уточни, че ОИК единствена има правомощията да прекратява мандати на кметове и общински съветници и затова инициативата трябва да бъде нейна. От ОИК обаче твърдели, че това е задължение на общинската администрация.

Затова решихме да изясним казуса сами.

Изпратихме въпроси до ВКС и получихме в рамките на един ден отговор от Роза Георгиева – началник на кабинета на председателя на съда. Ето и пълният му текст:

„По повод на зададените от Вас въпроси следва да Ви уведомя, че след постановяване на окончателен съдебен акт по наказателно производство от Върховния касационен съд делото се връща на първоинстанционния съд, който уведомява съответната прокуратура за предприемане на действия по привеждане в изпълнение на наложеното наказание. По отношение на делото с подсъдим Янко Янков (наказателно дело № 954/2023 г. на ВКС) първоинстанционният съд е Софийският градски съд. След направена справка в деловодството му бе установено, че с писмо на Софийския градски съд от 19.03.2024 г. са изпратени на Софийската градска прокуратура преписи от първоинстанционната присъда на СГС, въззивната присъда на Софийския апелативен съд и решението на ВКС – за сведение и изпълнение“.

Тоест ВКС и СГС са действали бързо. Тогава възниква логичният въпрос

кой и защо бави изпълнението на присъдата и съответно прекратяване на правомощията на общинския съветник от ОИК.  

Странно изглежда и поведението на Теодора Крумова – председател на ОИК в Стара Загора, която би следвало да изиска по служебен път информация от ВКС и щеше да я получи, както я получи и „За истината“. А дори и да имаше съмнения относно законността на решението, което трябва да вземе ОИК, има връзка с юристите на ЦИК, които биха могли да я консултират.

Потърсихме и Софийската градска прокуратура(СГП) с въпроси за действията й по наказателното дело срещу Янко Янков. И по-точно:

Изпратила ли е Решението на Общинската избирателна комисията в Стара Загора, за да може тя да има основания за прекратяване на мандата на Янков като общински съветник?

Има ли задължение да се произнесе СГП по прекратяване на тези правомощия след като кумулира наказанията на Янков, ако има и други преди това дело?

В какъв срок следва да бъде СГП да уведоми ОИК?

Въпросите на „За истината“ бяха регистрирани по описа на СГП, откъдето очакваме отговори в най-близко бъдеще. Те са важни не само, защото гражданите на Стара Загора ги очакват, а и защото може да се окаже, че всички решения на ОбС, в които е участвал и Янков след 18 март т.г. са нелегитимни.

Янко Янков, след като разбрал от своята партньорка Ивета Лазарова, че се подготвя публикация по неговия казус, се обади и ни заяви, че Решението на ВКС е неясно. По думите му

„в бързината да ме сготвят“ в обвинението, изготвено от СГП, е допусната грешка от незнание„.

Общинският съветник твърди, че юристите, с които се е консултирал, се разделят в мненията си на две – едните твърдели, че е опрадван, другите, че е виновен. Затова Янков и адвокатката му поискали тълкуване на Решението на ВКС и съдът вече е насрочил заседание на 17 април. Това потвърди пред „За истината“ и Роза Георгива – началник на кабинета на председателя на ВКС. На това заседание съдът ще изслуша страните и ще излезе с Решение.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Вяла кампания, липса на послания и отегчени избиратели

Както е видно за изборите – парламентарни и европейски се говори само в телевизионните студиа и то предимно за вторите.

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Казусът с осъдения за купуване на гласове съветник от Стара Загора отново влиза в местната избирателна комисия

Общинската избирателна комисия в Стара Загора отказа да прекрати пълномощията на Янко Янков като общински съветник. 

Още разследвания

Чиновник в Силистра е получавал години наред арендата от държавни земеделски земи

Държавен служител в Областната земеделска служба в Силистра е заменил през 2007 г. свои имоти срещу държавни, след което е продължил да ги от дава под аренда в собствена полза.

„Какво лошо има?“ – 1 млн. лв. за саниране на кметство с осем стаи в Мадара срещу 670 хил. за осеметажен блок в Шумен

Възможно ли е енергийното обновяване на двуетажна сграда с десетина стаи да струва повече от санирането на многоетажен жилищен блок с над 80 апартамента? Риторичен въпрос, както показва практиката от шуменското село Мадара.

Провал на ул. „Успех“ – след като похарчи 27 млн. лв. социалното министерство постигна 6.5% от заложените цели

За развитието на социалната икономика по времето на трима министри Министерството на труда и социалната политика изхарчва 27 млн. лв. Резултатът от усвоените милиони е 6.5% изпълнение на целите, заложени в проекта.