BG | EN

Как самолетът на бизнесмена Мирослав Хинков е минал без проверка през Летище София

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

Собственикът на габровското дружество „Мехатроника“, обявен от Българското патентно ведомство за изобретател на 2013 г. Мирослав Хинков е собственикът на самолета, излетял от летище София на 13 юли т.г. без гранична проверка на пътниците.

Хинков и семейството му са излетяли на 13 юли следобед от летателната площадка в с. Драгановци край Габрово. Тя е сертифицирана на фирма „Агро Фермер“ ЕООД, чийто собственик също е Мирослав Хинков. Както вече стана известно полетът е бил с крайна цел гръцкия остров Скиатос, но за да прелети до Гърция, самолетът е трябвало да премине през международно летище, което наложило междинното кацане в София.

„След като самолета кацна, ни посрещна кола на съответните наземни сили и закара мен и част от пътниците до терминала, като съпругата ми остана до самолета, за да присъства на зареждането. След това дъщеря ми, синът ми и приятелят й останаха в залата, където стоят рамп агентите, преведоха ме през съответните проверки и излязох в града.“, е разказал Хинков пред електронното издание times.bg.

След известно време семейството отново се качило в самолета и излетяло за Гърция. При кацането там Хинков, който лично пилотирал самолета, получил телефонно обаждане от гранична полиция, с което го уведомявали, че пътниците не са минали гранична проверка и се налага да бъдат идентифицирани. Семейството оказало пълно съдействие на граничните служби. След ден и половина, когато кацнали на летището в Горна Оряховица, пътниците отново били проверени, тогава получили и призовки като свидетели по започналото разследване на случая.

Според бизнесмена, службите заслужават по-скоро похвала, защото успели да си свършат работата. Той твърди, че до подобна ситуция може да се стигне не само у нас. „Вероятността да не се проверят пътниците е доста голяма, а на някои места не ги проверяват изобщо, в Англия сме влизали без проверка“, твърди още той.

Кой е Мирослав Хинков

Мирослав Хинков е обявен за изобретател номер едно на България за 2013 г. от Българското патентно ведомство в категория „Машиностроене и строителство”. Отличието получава заедно с инж. Алок Джоши и инж. Амит Кумар от Индия за изобретената машина за производство за туби. Точно тази машина става извежда „Мехатроника“ на световните пазари, а според статистика на фирмата днес всяка пета тубичка в козметичната индустрия е произведена от техни машини.

През лятото на 2012 г. на летището в Горна Оряховица бе организирано авиошоу, по време на което Мирослав Хинков летя на собствения си самолет с Томислав Дончев, по това време министър по еврофондовете.

Покрай полета на двамата стана ясно, че Хинков е получил евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони, но в изявления пред медиите отрече да е близък с вицепремиера Дончев, както и негова помощ за по-бързото получаване на субсидията. Пак тогава Хинков каза, че с Томислав Дончев не летят заедно за първи път, но във въздуха не обсъждали еврофондовете или политиката, а грозната гледка, останала след изсичането на горите в района на Габрово.

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините