Кметът на Стара Загора внезапно реши да помогне на ромите, като събори къщите им? (Видео)

Събаряне на ромски къщи в Стара Загора
Снимка и видео: Венелина Попова

Поредната акция на кмета на Стара Загора за събаряне на незаконни ромски къщи в квартал „Лозенец“ започна тази сутрин, а новината измести вниманието от протестите срещу премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Премахването на първата от предвидените къщи започна малко преди 9 часа тази сутрин, този път, за разлика от предишните акции, без ексцесии от страна на техните собственици, които заставаха с децата си пред багерите. Млади роми, качени на покрива на недостроена масивна двуетажна къща, с разгърната жилищна площ около 200 кв. метра, бързаха да спасят поне новите керемиди от приближаващия багер. Собствениците на къщи, които на този етап не са предвидени за премахване,

крещяха срещу журналистите, които ги снимаха, наричаха ги „папараци“ и ги заплашваха, че в махалата има коронавирус.  

Пред „За истината“ инженер Ангел Стоманярски – началник отдел „Контрол по строителството“ в община Стара Загора съобщи, че в процедура по събаряне по чл. 223 от Закона за устройство на територията(ЗУТ) са 97 къщи в квартал „Лозенец“, 19 от тях са минали през административния съд, пет са във Върховния касационен съд. От общинската администрация очакват ВКС да се произнесе през ноември, дотогава къщите няма да бъдат премахвани. Постройките, които подлежат на събаряне, са в зелена зона и извън регулация.

Инженер Стоманярски не можа да даде смислен отговор как така всички тези сгради през годините са били електро и водоснабдени.

По думите му частни дружества като EVN са преследвали интереса си и са присъединили незаконните къщи към мрежата. Отговорът звучи меко казано странно от гледна точка на закона, защото всяко включване в мрежата става по определена процедура и съответно срещу представянето на някакви документи. Освен това възниква въпросът, ако една частна компания е преследвала интереса си, това нарушило ли е по някакъв начин българското законодателство? И къде е била Общината, която е собственик на въпросните незаконно построени терени в зелена зона?

Пред къщите се виждаха контейнери за смет, защото според Ангел Стоманярски сметосъбиране се извършва на територията на целия град. Но това означава, че

собствениците на незаконните къщи би трябвало да плащат съответно и такса „смет“, иначе излиза, че те са ползвали предимство пред останалите данъкоплатци.

Роми от квартала споделиха, че имало финансови магнати сред общността им, които купували евтино терени за застрояване в квартала, а после ги предлагали на десетократно завишени цени, каквото твърдеше на висок глас и млад ром в опит да привлече внимание на една телевизия.

Стоманярски спомена „с половин уста“, че знаел за един от тези магнати, но му било неудобно да каже името му, защо ли?

Според него терените в квартала се продават на търг, в който може да участва всеки и се предлагат на преференциални цени на ромите, за да могат повече от тях да си закупят парцели за застрояване. Така например място от 250 – 300 кв. метра можело да бъде закупено за седем хиляди лева.

Едва много малка част от собствениците на предвидените за събаряне къщи са подали молби за настаняване в общински жилища и ще участват на равноправни начала с всички останали желаещи. Община Стара Загора има приета дългосрочна програма за премахване на незаконни постройки в ромския квартал „Лозенец“.

В предишните мандати на кмета Живко Тодоров бяха съборени 202 къщи. Днес започва вторият етап от тази програма, в който ще бъдат разрушени още 97 сгради.

Остават и други около двеста, изградени по улица „Кармен“, които също подлежат на сриване до края на третия управленски мандат на един от най-успешните, според ГЕРБ, нейни кметове и член на Изпълнителната комисия на управляващата партия.

Най-важният въпрос обаче – спазва ли Живко Тодоров Европейската конвенция за защита на правата на човека и какви проблеми на ромската общност в Стара Загора решава с тези акции остава без отговор. И сега!

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам