Кого избра „градът на първите неща“

Русе
Снимка: Явор Мичев

Неслучайно етнолозите наричат Русе „град на модерността“, „градът на първите неща“, „вратата към Европа“… Няма как да е иначе и всичко това дължим на Дунава – нашият единствен път без дупки и ТИР-ове в насрещното движение.

За пореден път избирателите в този дунавски град заложиха на новото. Направиха го още през април, когато изстреляха на върха партията на Станислав Трифонов „Има такъв народ“. Тогава обявихме, че вотът е протестен – на хората им е писнало от ГЕРБ, виждат какво може БСП в лицето на кмета Милков и заложиха на нещо различно.

През ноември именно

ИТН претърпя най-големия удар в Русе

и 15 хил. човека решиха, че надеждите им са били напразни. Самата кандидат-депутатска листа на Слави имаше съвсем малка корекция от изборите през юли и на третото място, което те смятаха за абсолютно сигурно, поставиха шампионката ни по шахмат Антоанета Стефанова. Областният им координатор Светлин Стоянов обяви, че очаква мобилизация на шахматната общност в града. Как е смятал, как е местил фигурите, какви ходове е планирал никога няма да стане ясно, тъй като формацията продължи да се държи като секта – далеч от публичните изяви и комуникация с избирателите.

Цялата кампания на ИТН се ограничи до една шатра на площада, от която почти безспирно звучаха патриотични песни, изпълнени от лидера им Трифонов. Това поведение стопи местата им в парламента от три на едно. 

Сега, през ноември,

абсолютният победител в изборите

както в страната, така и в Русе, е „Продължаваме промяната“. Тук лидерите Кирил Петков и Асен Василев заложиха на управителя на куриерската компания „Еконт Експрес“ Николай Събев. Години наред Събев странеше от камерите и публичните изяви. Отказваше да работи с държавни структури и бизнесът му беше насочен към фирмите и хората. Дарителството не му е непознато и от детилетия той подпомага образователни, здравни и културни проекти. С негова финансова помощ бяха издадени ценни книги за Русе, активно и щедро участва в общинската фондация „Русе-град на свободния дух“, която осигурява подкрепа на проекти на училища, неправителствени и културни организации.

Още в началото на пандемията с корона вирус Събев бе човекът, който осигури респиратори и други апарати за обдишване на държавната болница „Канев“. Всичко това беше с печат „Еконт“, не Събев. Заради тази анонимност едва по време на кампанията сега мнозина свързаха името на бизнесмена с дружеството.

Какво накара този успешен предприемач да се включи така внезапно в политиката?

Време е нещата да се променят и да станат нормални в тази държава.

За да ме накарат мен на стари година да изляза по площадите и да викам „Оставка!“, значи е нетърпимо“. Това каза Николай Събев при регистрирането на листата на „Продължаваме промяната“ и представи хората, на които той вече има доверие като професионалисти и достойни граждани.

Обвиненията към него, че разполага с личните данни на 4 милиона българи и може да се възползва от това, се оказаха безпочвени. Не може да се говори и за корпоративен вот, тъй като фактически служителите на „Еконт“ са неповече от тийсетина. Всички останали са партньори /франчайзери/, с които имат само бизнес отношения.

В този смисъл в нито един от офисите на куриерската компания нямаше агитационни материали за изборите и така отпаднаха и съмненията за агитация. Играха честно, спечелиха честно.

Втори в резултата се подредиха ГЕРБ, които успяха да поправят листата си, но това не им донесе голям успех. След като бившият министър на спорта

Красен Кралев бе освиркан от публиката

по време на церемонията по награждаването на шампионките ни по волейбол, той просто приключи с русенските си визити. Така водач бе Десислава Атанасова, а след нея професорът по електротехника Михаил Илиев – авторитетен преподавател, дългогодишен член на Общинския съвет, умерен в изказа си и диалогичен.

Третото място към парламента бе за 21-годишния студент Георги Кръстев, син на бившата зам.-кметица Наталия Кръстева. Той е нагледен пример за стремежа на партията да се обновява и да залага на млади лица. Дали чак толкова млади е успешен модел, е спорно. Самият Кръстев бе назначен от лидера Бойко Борисов за областен координатор след отстраняването на знаковия за Русе партиен функционер и строител Пламен Нунев. Причина за тази раздяла с Нунев бе първата загуба на изборите през април и тя бе някак логична. След втория абсолютен удар през юли, Борисов явно е размислил, защото върна Нунев в играта като го натовари с отговорност за няколко области в Североизточна България. Резултатът им не се подобри. Дори има спад от 1000 гласа, но все пак ГЕРБ получи подкрепата на 15 000 верни им избиратели.

В редиците на БСП настъпи смут

още при обявяването на второто място в листата. Първото е запазено за Крум Зарков, когото много русенци припознават вече като техен съгражданин заради активността му в парламента по най-болния въпрос за региона – пътя до Бяла и Търново. По решение на централата в София второто място бе дадено на Нона Йотова. Чудесната актриса и шармантна дама не успя да завладее сърцата на русенските социалисти, които се почувстваха обидени, че партията им не е припознала сред тях нито един, достоен да застане до Зарков.

Близо 4 хил. гласа по-малко получи БСП от Русе в сравнение с юли, когато втори беше областният им председател Пламен Рашев. Кандидатът за президент Румен Радев обаче получи близо 41 хил. гласа в своя подкрепа и тази колосална разлика между партията и кандидата за президент вероятно ще се обсъжда на вътрешнопартийни сбирки.

Както е известно, ДПС разполага с твърд електорат

и той показа сплотеноста си и на изборите през ноември. Колкото са гласовете за партията, толкова и за кандидат-президента им. Едното им място е твърдо, макар че имаше години, в които то беше трудно постижимо. Заслуга за тази положителна за партията устойчивост има най-вече кметът на Ветово д-р Мехмед Мехмед, който успя да спечели изборите за втори мандат, да консолидира вота за ДПС и буквално преобрази градчето и района около него с инфраструктура и малки проекти за облагородяване. Водачът бе сменен и на мястото на Бюрхан Абазов влезе Ализан Яхова, но това няма значение за избирателите.

7 хил., 6 хил., 3 хил. – това е

движението надолу в подкрепата на „Демократична България“,

изразено в брой подадени гласове от април, юли и ноември. Защо така? Ами защото Методи Лалов излезе прав в упреците си за листите и поведението вътре в т.н. „обединение“.

През април водач беше местен, свестен и известен – директорът на Математическата гимназия Митко Кунчев. През юли той бе заменен от Стефан Тафров, който веднага изгуби 1000 гласа. Това не беше ясен сигнал за ръководството на ДБ и повториха лидерството на Тафров през ноември, за да се сринат до липса на мандат от Русе.

Още по-разочароващо бе, че част от ръководството на обединението застана зад Радев и дори не дойде на срещата с кандидат-президентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

Какво ще се случва в тази иначе дясна формация, предстои да се разбере, но видимо има спешна нужда от ремонт. 

На прага на парламента

е русенският водач на листата на „Възраждане“ Златан Златанов. Тъй като все още не е ясно разпределянето на мандатите, не може да се твърди категорично дали Русе изпраща националист в Народното събрание или ще останат с подкрепа от 3 977 гласа. Макар формацията да е сравнително нова, то адвокатът Златанов е добре познат с активната си дейност от години. Той бе част от ВМРО, от „Атака“, от други радикални движения и сега е водач на „Възраждане“.

Странно е, че преди години той бе сред момчетата, които се бореха срещу сектантските църковни организации, а навръх Димитровден бе начело на

антиваксърски протест, воден от евангелски пастор.

Явно целта оправдава средствата и в този случай. Това беше козът на „Възраждане“ на тези избори – „Не! на медицинския фашизъм!“, „Спрете пръскането от самолетите!“, „Не искаме експериментални течности!“.

Това явно работи. 

И докато партиите се борят за всеки глас и обещават чудеса от храброст в мирно време, пътят до Бяла и Търново продължава да взема жертви, въздухът в града е наситен с органични съединения, а вратата към Европа е отворена за все повече млади хора. И те я преминават, без дори да се обръщат към града на модерността, първите неща и Елиас Канети.

Кого изобщо го интересува Елиас Канети!

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам