Кога ще я стигнем Дания или Холандия поне

Американска норка, уловена в района на Стара Загора. Тя е заснета в софийския Зоопарк, след като е била настанена там от природозащитници. Снимка: КАЖИ

В сряда премиерът на Дания заяви, цитирана от агенция Ройтерс, че ще унищожи популацията на 17 милиона норки след като учени са установили мутация на коронавирус, открит в животните и разпространен върху хората. Притеснителното е, че вирусни щамове при хора и при норки показват понижена чувствителност срещу антитела, а това потенциално намалява ефикасността на бъдещи ваксини, посочи Мете Фредериксен на пресконференция. Здравните власти в страната вече разследват епидемиологичното и вирусологичното значение на тези открития.

В Дания – най-големият производител на кожи от норки в Европа вече е започнало унищожаването на цялата популация от близо 17 млн. животни. Дневно ще  бъдат избивани по 160 хиляди животни.

След откриване на инфекции във ферми за норки в Испания и Холандия, здравните власти също предприеха бързи действия. В Испания заповедта е да бъдат избивани само животните във ферми, където са установени случаи на инфектирани норки, в Холандия освен ликвидацията на заразените ферми, до март 2021 година трябва да бъде прекратена дейността на всички ферми в страната. В писмо на учени ветеринари, публикувано в списание Science миналата седмица, се призовава Китай, Дания и Полша също да подкрепят незабавната и пълна забрана за производство на кожи от норки.

Защото само за една година в света вирусът на COVID-19, Sars-CoV-2 е открит в стотици ферми за кожи в Европа и са умъртвени милиони американски норки в тях.

Каква е ситуацията в България? И как реагират властите?

От сдружението „КАЖИ“ („Кампании и активизъм за животните в индустрията“) са изпратили писмо до изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните, в което поставят 26 въпроса към професор Паскал Желязков. Те са свързани с мерките за контрол върху разпространението на вируса сред норките, отглеждани във ферми за кожи у нас, и по-специално в региона на Стара Загора, където е и най-голямата ферма в страната. От организацията питат какъв е броят на животните, отглеждани в България, какъв е статутът на фермите, колко животни са тествани за коронавируса и в кои лаборатории, обезщетявани ли са и под каква форма фермите, заради Covid епидемията и пр., но досега не са получили отговор след изтичането на 14 дневния срок, предвиден в Закона за достъп до обществена информация(ЗДОИ), съобщи за медията ни Петя Алтимирска – председател на сдружението.

Мълчат и законодателите. Две парламентарни комисии – тази по земеделие и храни и по околна среда и води не реагират на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ветеринарно-медицинската дейност, внесен в парламента с вх. No  954-01-70/13.09.2019 година. В писмо до Мария Белова и Ивелина Василева – председателки на двете комисия Петя Алтимирска в качеството си и на председател на Националната Гражданска Инициатива за забрана добива на ценни кожи в България пита

защо разглеждането на този законопроект се бави повече от година. И припомня, че за забраната на добива на ценни кожи са се подписали повече от 50 хиляди български граждани.

В писмото до парламентарната комисия по земеделие и храни се посочва, че още през юли е публикувано научно становище на Центъра за оценка на риска по  хранителната  верига относно риска  за  общественото  здраве от разпространение на вируса на Covid-19 от животновъдните обекти за отглеждане на норки за ценни кожи в България, в което е препоръчано те да бъдат закрити. Както и факта, че в няколко европейски страни се разглеждат законопроекти за забрана на фермите за ценни кожи, а някъде вече са приети. А у нас липсва всякаква информация по темата, разгледана през призмата на кризата с Covid 19.   

В писмото до Ивелина Василева е поставен остро въпросът за излезлите научни становища, които доказват вредното влияние на фермите за кожи върху биоразнообразието у нас. Петя Алтимирска припомня още, че случаят със заровените тонове трупове на норки край сливенското село Боров дол остава все още неизяснен.

Опитахме да потърсим мненията на Мария Белова, Ивелина Василева и на доктор Дамян Миков – директор на Агенцията за безопасност на храните в Стара Загора, но не успяхме да осъществим връзка с никого от тях.

Пред За истината крупният бизнесмен Иван Ангелов – собственик на старозагорската ферма за норки коментира, че знае за случващото се в Дания. По думите му успокояващо било, че „хората могат да предават вируса на норките, но обратното не е възможно“. Той не уточни дали животните в неговата ферма са изследвани за вируса, но заяви, че ще направят, каквото е нужно. На въпроса ни дали ще предприемат мерки за закриване на фермата след реализация на продукцията или ще чакат да бъдат затворени от здравните власти, бизнесменът отговори, че има проблем и той е свързан с факта, че норките оползотворяват остатъците от продукцията му в завода за пилета. Тази позиция показва, че Иван Ангелов поставя своя бизнес интерес над общественото здраве. Всъщност от бездействието на законодателя и на органите, осъществяващи контрол, е очевидно е, че икономическите интереси на лица, близки до управляващите и с влияние, което респектира институциите и властите, са над всичко в държава, в която очите на Темида са широко отворени, а мечът й – пречупен.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам