BG | EN

„За да остане природа в България“ призова правителството да не обжалва решението на ВАС за парк „Пирин“

Снимка: blagoevgrad-news.com

Коалиция „За да остане природа в България“ настоява правителството да не обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС) за Националния парк „Пирин“.

Природозащитни организации призоваха в отворено писмо премиера Бойко Борисов и кабинета да не обжалва на втора инстанция решението на Върховния административен съд, с което отменя спорните промени в действащия план за Национален парк „Пирин“.

Тричленен състав на съда постанови, че решението на кабинета от декември миналата година за промяна в плана за управление нарушава Закона за защитените територии.

Сред основните мотиви за решението на ВАС от 30 юли е, че кабинетът е одобрил измененията на плана в нарушение на три български закона, както и липсата на екологична оценка на плана за управление. Съдът определя решението на министрески съвет като незаконосъобразно.

Необжалването на решението на съда ще отговори на обществените очаквания за спазване на правовия ред в страната, посочват природозащитниците.

Еколозите напомнят и за протестите, които се проведоха в много градове на страната за опазване на Пирин. „Господин премиер, вашето решение за бъдещето на Пирин ще е определящо за съдбата на световна ценност, която България е успяла да опази вече над 55 години“, пишат още в отвореното си писмо от коалицията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините