BG | EN

Кмет отказа увеличение на заплатата

Заседание на ОбС- Тополовград
Снимка: Скрийншот sakarnews.info

Кметът на община Тополовград Божин Божинов поискал от общинските съветници да не му увеличават заплатата, а с полагащото му се увеличение да вдигнат възнагражданията на кметовете на селата в района.

Заплатата на кмета на общината да не е максималната 2 400 лева, а 2 000. Това са решили общинските съветници на Тополовград по искане на местния градоначалник. По информация на регионалното издание „Сакар нюз“ кметът Божинов е предложил разликата от 400 лева да се даде като увеличение на възнагражденията на кметовете в селата.

Промяната в размера на работната заплата идва от издаването на Постановление №36 от 20 декември 2017 година на Министерски съвет, с което минималната месечна работна заплата се увеличи  на 510 лева. Това води след себе си промяна във възнагражденията на работещите в бюджетните организации и дейности, включително и тези на кметовете. За кмет на община от 10 001 до 50 000 жители, например, минималната основна работна заплата е 730 лева, а максимална 2 400 лева. За кметство от 501 до 2 500 жители – минималната е 510, максималната – 1 400 лева. За кмет на кметство с население под 500 жители минималната е 510, максималната 1 300 лева, като броят на жителите се определя от живеещите по постоянен и настоящ адрес в селището.

По данни на регионалното издание, от общинската администрация ще предприемат действия, за да може да реализират предложението на гардоначалника.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините