BG | EN

Кмет и осигурителен посредник на съд заради фалшифициран документ

Снимка: www.pexels.com

Районна прокуратура – Видин е предала на съд В. Флоров, кмет на кметство с. Неговановци, и В. Панайотова за извършени от тях престъпления по чл. 311, ал. 1 и по чл. 309, ал. 1 от Наказателния кодекс.

През ноември 2016 година Панайотова работила като осигурителен посредник към Пенсионно осигурително дружество „Алианц България“ АД. Набирала осигурени лица към задължителен универсален пенсионен фонд, управляван от компанията.

На 21.11.2016 г., в гр. Видин, тя съставила заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, на което придала вид, че същото изхождало от лицето М.К. от гр. Брегово. Обвиняемата се подписала в графа „Осигурено лице“ и го занесла в кметството на с. Неговановци.

Флоров, в качеството си на кмет, като длъжностно лице и като орган на местната администрация, имал право да извършва нотариално удостоверяване на подписи на частни лица върху документи.

Въпросното заявление му било представено от Панайотова и в отсъствие на посоченото в него лице – М.К., той извършил нотариалното заверяване на документа. По този начин Флоров потвърдил, че осигурената лично се явила и положила подпис пред него.

Този документ обвиняемата В. Панайотова представила пред Пенсионно осигурително дружество „Алианц България“ АД, за да докаже, че М.К. желае да бъде прекратено правоотношението между нея и Пенсионноосигурителна компания „Съгласие“, както и участието й в съответния пенсионен фонд. Наред с това натрупаните средства в индивидуалната партида на М.К. се прехвърляли в задължителен универсален пенсионен фонд „Алианц България“.

В хода на досъдебното производство по делото е била изготвена комплексна съдебно графическа и техническа експертиза, установила, че подписът в заявлението бил положен от обвиняемата Панайотова, а нотариалната заверка – от обвиняемия Флоров.

Предстои насрочване на разпоредително заседание от съда.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините