BG | EN

Кмет бе осъден за фалшифициране на документи

Веселин Минов
Кметът на село Любча Веселин Минов
Снимка: Община Доспат

Кметът на село Любча, община Доспат, Веселин Минов бе осъден от Районния съд в Девин за престъпление по чл. 309 от Наказателния кодекс за съставяне на фалшив документ.

Пред съда Минов се признава за виновен.

Решението на първата инстанция от 22 март не е окончателно и подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжния съд в Смолян.

Заради чистото му съдебно минало съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи глоба от 1000 лева.
Кметът на Любча е представил в Община Доспат два документа от името на Румяна Андреева от същото село, попълнени и подписани лично от него, чрез които съседът й Реджеп Ферадов е заграбил част от имота й.

В измамата на Ферадов са замесени и служители в общинската администрация в Доспат, които използвали процедура по изготвяне на подробен устройствен план за УПИ-V-23 в кв. 45 по плана на село Любча. И тъй като Андреева е съсед на Ферадов, е било необходимо да даде съгласие за одобряване на въпросния ПУП. Кметът на Любча услужливо попълва и подписва от нейно име, без да я уведоми, заявление за одобряване на подробен устройствен план. Написва трите й имена в документа, нейното ЕГН, поставя дата 06.06.2018 г. и я подписва. Попълва й подписва от нейно име й декларация, че дава съгласие на Община Доспат да обработва и съхранява личните й данни. В този „документ“ освен ЕГН-то на Румяна Андреева попълва и номера на личната й карта.
За измамата, с която се заграбва имота й, Андреева научава четири години по-късно, на 14 април 2022 г. привечер, когато вижда мъж и жена в двора си. Оказват се геодезисти. Попитала ги е какво правят, а отговорът на жената бил: „Този човек – за комшията, иска да си уголеми парцела”. „На къщата имаме видеонаблюдение и след преглеждане на записите се вижда как в двора през вратата влиза жена с лата, а мъж прескача между оградата и сайванта. Майка беше много стресирана, тя е със сърдечни проблеми. Тръгнахме веднага към село”, разказа синът й Камен Андреев, който от няколко години живее в София.

Престъплението на кмета на Любча е било установено лесно.

Поради бързане или несъобразителност, в графата телефон за връзка в заявлението кметът Веселин Минов написал не телефона на Андреева, а своя.

Според Камен Андреев, Минов се е признал за виновен, за да изгори като бушон и да предпази съучастниците си в общинската администрация в Доспат.

На местните избори през 2019 г. Веселин Минов спечели убедително кметското място в Любча като кандидат на ГЕРБ. За него са гласували 426 души, или 90% от избирателите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините