Кметът на Чепеларе не успя да осъди бившата кметица за нанесени вреди на общината

Славка Чакърова и Боран Хаджиев
Кокаж: „За истината“

Смолянският окръжен съд отхвърли иска на кмета на Чепеларе Боран Хаджиев срещу бившата кметица Славка Чакърова за причинени вреди на общината.

Съдебният процес започна миналата година след като настоящият градоначалник внесе в съда иск за 20 хил. лв. – частичен от претендираните 325 хил. лв. Сумата включва лихва и разноски по търговско дело 42/2019 г., които Община Чепеларе бе осъдена да плати на „Глобал Клинър“ (една от фирмите на „Титан“ – б.а.). Според настоящия кмет става въпрос за отклоняване на целеви средства от такса битови отпадъци за други цели, а в същото време общината е трупала дългове към сметосъбиращата фирма от Хасково.

Договорът между Чепеларе и „Глобал Клинър“ е сключен на 18 септември 2015 г. за срок от 60 месеца и с предмет „Сметосъбиране и сметоизвозване до регионално депо „Теклен дол“, поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, зимно поддържане и снегопочистване на територията на град Чепеларе“. През юли 2016 г. Община Чепеларе преустановила плащането и за три години натрупала дълг от 1 838 805,18 лв.

 Пред съда Славка Чакърова обяснява, че със средствата, събрани от такса битови отпадъци, предназначени за плащане към „Титан“, е обслужвала кредит на общината в Общинска банка, взет от предходния кмет също за дългове към сметосъбиращата фирма.

Според настоящия кмет Боран Хаджиев не е редно обществени средства да се харчат незаконосъобразно и всеки трябва да си носи отговорността. „Неизпълнението по договора е станало по вина на Славка Чакърова. Вредата, която е нанесена на Община Чепеларе е поради нейното виновно бездействие – тя не е изпълнявала задълженията си да заплаща на фирмата уговореното възнаграждение, макар да е разполага с приходи от такса битови отпадъци, които са целеви“, каза Боран Хаджиев.

„През четирите години, в които работех като кмет на община Чепеларе, единствената ми цел бе да развивам общината, да защитавам интересите на жителите й и да популяризирам Чепеларе като туристическа дестинация. Жалкото в момента е, че Общината, използвайки ситуацията с Covid-19, почти „на тъмно”, отново взе кредит от 2,5 млн. лв. за погасяване на задължения към „Титан“. По всяка вероятност ще се опитам, ако имам шанс, отново да се върна, за да продължа започнатото. Относно връщането ми в политиката – не приемам работата на кмета като политическо лице. За мен кметът е човек, който трябва да помага на жителите на общината без значение на тяхната политическа или религиозна принадлежност”, коментира за „За истината” Славка Чакърова.  

Решението на Окръжния съд подлежи на касационно обжалване пред Върховния касационен съд.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам