BG | EN

Кметът на Царево иска да застрои единствения терен за спорт в Синеморец

Снимка: Фейсбук/ „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“

Кметът на Царево Георги Лапчев е внесъл в Общински съвет – Царево докладна за смяна на предназначението на имот от близо 10 дка в Синеморец от такъв, отреден за спорт, на терен за жилищни нужди – разпределен в 14 парцела. За това алармира фейсбук групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“.

Парцелът е предвиден за спорт дори в проекта за Общ устройствен план (ОУП) на Царево, коментират в групата. Планът все още не е приет и беше върнат за преработка, след като се оказа, че предвижда над 500 ха застрояване в Природен парк „Странджа“, нарастване на урбанизацията на Синеморец, на Резово и др., припомня „Дневник“.

Междувременно потребителите на социалната мрежа се организираха за протест пред сградата на Община Царево утре, когато предложението на кмета Лапчев трябва да се гледа на сесия.

Асоциацията на парковете в България съобщи, че са поискали от регионалната екоинспекция на област Бургас да спре новите строежи в землището на Синеморец и да задължи Община Царево да подложи инвестиционното намерение на задължителните процедури по екологична оценка и оценка за съвместимост.

Снимка: Фейсбук/ „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“

Природозащитниците разпространиха и текст на писмо, което граждани на община Царево може да изпратят по имейл до властите. В него се настоява Общинският съвет на Царево да не приема проекта за частично изменение на ПИ №  66528.501.644. с мотива, че на територията на село Синеморец няма друг имот с предназначение за спорт, както и съществуващ спортен обект.

Според коментарите в социалната мрежа, теренът е бил предвиден за изграждане на тенис кортове.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините