BG | EN

Кметът на Хитрино за втори път опитва да продаде ловна хижа на цената на стара кола

Яз. „Тервел“, в чиято чаша се нмира ловният дом, който кметът на Хитрино Нуридин Исмаил иска да продаде за 12 хил. лв.
Снимка: „Фейсбук“

Добре поддържана масивна ловна хижа, разположена на 175 кв. метра, е обявена на търг за скромните 12 хил. лв., колкото приблизително струва добре запазен, но стар автомобил. Апетитната сделка е предложена от екипа на кмета на Хитрино Нуридин Исмаил, а общинският съвет, доминиран от прокметското мнозинство, е одобрил продажбата на сесия в края на март с 11 гласа „за“ и 6 „против“.

Всъщност, община Хитрино за втори път пуска за продажба

ловния кантон, намиращ се в чашката на язовир „Тервел“

след като първият опит беше спрян от съда.

Преди 4 години, през лятото на 2019-та, в края на предходния мандат на кмета Исмаил, общината за първи път се опита да продаде ловната хижа в с. Тервел. Сградата беше пусната на търг за 15 хил. лв., отново с решение на общинския съвет. След многобройни жалби от жители на селото и от местни ловци, тогавашният областен управител на Шумен оспори решението на хитринските съветници и то беше отменено от Административния съд.

В хода на съдебното дело беше изяснено, че

ловният кантон в с. Тервел всъщност е държавна собственост,

макар че в докладната за продажба, подписана от зам. кмета на Хитрино Илхан Ахмед, имотът беше посочен като „частна общинска собственост“. Проверка в регистрите на областна администрация показа, че кантонът има акт за държавна собственост още от 1990 г. и този акт не е отменян, нито пък сградата е отписвана от списъка на държавните имоти. Това обаче не е попречило на община Хитрино да актува ловния кантон като „частна общинска собственост“ и през юни 2019 г. да го обяви за продажба. Едва след като областният управител спря решението за търга, кметът на Хитрино е поискал отписване на имота като държавна собственост. Областният управител обаче отказва, хижата продължава да бъде държава, а съдът постановява, че

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил (първият в дясно) на сбирка в ловната хижа край яз. „Тервел“ през 2019 г.
Снимка: Личен архив

Хитрино незаконно се разпорежда с чужда собственост

и спира сделката.

Нещата замръзват на тази точка за почти 4 години до март 2023 г., когато ситуацията се повтаря под индиго. Само цената на кантона става още по-апетитна и стойността му необяснимо пада от 15 хил. лв. на 12 хирл. лв., при положение, че имотите в цялата страна поскъпнаха няколко пъти през изминалите години.

Иначе сценарият е абсолютно същият – ловната хижа пак е пусната за продажба в края на кметския мандат, предложението пак е внесено от зам. кмета Илхан Ахмед, за имота пак е изваден акт за частна общинска собственост, за цената от 12 000 лв. пак е посочена „пазарна оценка от лицензиран оценител“. И, разбира се, предложението отново е одобрено от прокметското мнозинство в общинския съвет, в случая – от 11 съветници. Впрочем, заедно с продажбата на ловния кантон в Тервел, на същата сесия в края на март ударно са били одобрени и още десетина продажби на общински имоти.

И тук стигаме до най-същественото в случая – ловният кантон, който община Хитрино се опитва да продаде за втори път, продължава да бъде държавна собственост. „Той не е отписан от регистъра на държавните имоти“, заяви областният управител на Шумен проф. Христо Христов, когото попитахме какво се е случило със собствеността на кантона и на какво основание община Хитрино пак го вади на тезгяха. „Възложил съм на нашите юристи да направят пълна проверка на документите, може през годините да е имало размяна на някакви писма с община Хитрино, но ловният кантон и до този момент фигурира в списъка на държавните имоти“, каза областният управител. Което означава, че

общинското ръководство на Хитрино за втори път се опитва да продаде чужда собственост,

въпреки категоричното съдебно решение от 2019 г., че такава сделка е абсолютно незаконна.

Областният управител е сезиран за случая и от шестимата общински съветници от Хитрино, гласували против продажбата. „Сигналът е получен в администрацията на 7 март и проф. Христов ще се произнесе в законния 7-дневен срок“, заявиха от областната управа.

Ловната хижа в чашката на язовир Тервел, за която явно възбужда много апетити, е строена още през 70-те години с доброволен труд и дарения от местните ловци, а през 1990 г. за сградата е издаден акт за държавна собственост. Кантонът е в много добро състояние и непрекъснато е бил ремонтиран през годините, а през 2019 г., при първия опит за продажбата му, дори е построен асфалтов път до него. Още преди 4 години обявената тогава цена от 15 хил. лв. изглеждаше смешно ниска за добре поддържаната масивна сграда. Сегашните 12 хил. лв. пък изглеждат направо като подарък за евентуалния нов собственик.

„Мястото наистина е апетитно. Който си вземе на концесия язовира, ако сложи ръка и на тая сграда, нещата отиват в друго русло“ – коментира тогавашният оценител на ловния кантон, арх. Павлин Банчев, пред журналисти от в. „Сега“.

И днес, както и през 2019 г., съдбата на ловния кантон е в ръцете на областния управител на Шумен. До няколко дни проф. Христо Христов трябва да се произнесе дали спира решението на общинския съвет в Хитрино за продажбата на апетитната ловна хижа.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините