BG | EN

Кметът на Хитрино е поискал от пострадали да връщат пари за дограма

На мястото на полусъборените къщи бяха построени нови сгради.Снимка: radian.bg

Нов скандал се разразява в Хитрино, съобщи НОВА ТВ. Кметът на общината Нуридин Исмаил е поискал от пострадали след взрива жители да връщат пари за ремонти. Причината е, че на полуразрушените им къщи първо била сложена нова дограма, а след това домовете им са били съборени, за да се построят нови. Решенията са вземани от различни комисии към общината, се разбира от репортажа.

Един от тези хора е Турхан Хасан, който трябва да върне дограмата или да плати 3 406 лева до 21 декември. Мъжът обаче казва пред репортерите, че никога не е бил уведомяван, че е длъжен да пази и съхранява дограмата, а къщата му е съборена преди повече от година. „Бях осведомен само, че трябва да си напусна къщата, да си прибера каквото има вътре. Даже когато са съборили къщата, мен ме нямаше, бях на работа“, обяснява Турхан Хасан. 
В ефира на „Здравей, България” Хасан пояснява, че не е имал разговор с кмета, а на 11 декември е получил уведомление, че трябва да плати парите.

В свое разследване преди година НОВА ТВ показа как на полуразрушени къщи в Хитрино е слагана дограма, след това къщите са съборени, а дограмата, платена с държавни пари – изхвърлена, защото никой не е знаел, че трябва да я пази. Сега кметът е изпратил писма на пострадалите – да върнат парите или дограмата, информира НОВА ТВ.

Подобен ултиматум да връща пари е получила и съседката му Айнур Сали. След взрива тя също изнесла покъщнината от дома си и се преместила да живее в село Трем. Когато се върнала в Хитрино, видяла вече съборената си къща. „Питах майсторите къде остана дограмата. Те казаха: Никой нямаше и ние я хвърлихме“, обяснява пред журналистите Айнур Сали.

72-годишната Йонка Делева, която трябва да върне 2150 лева за новата дограма на заявява, че са й се обадили да свали дограмата. „Моят син търси фирми, повика фирмата, която сложи дограмата, но отказаха, защото община Хитрино не е платила. Намери друга фирма, плати повече пари и я свалиха. Дограмата изчезна. Ние мислим, че от кметството са я прибрали и в един момент от там ме известяват, че трябва да плащам иначе ще ме дадат на съдия изпълнител”, казва тя.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил обяснил пред НОВА ТВ, че става въпрос за 4 подобни случая, а общата сума, която общината си иска, е около 8 хиляди лева. Това, че собствениците не са били известени да запазят дограмата, кметът отчита като недоглеждане от страна на администрацията. „Би трябвало и те да бъдат заинтересовани в опазването на тази дограма. Ето впоследствие излиза, че е двойно финансиране. И ние искаме или сумата, или дограмата да се възстанови, защото това е виждането и на фонд „Социална закрила“, коментира още кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

След като щетите са заради недоглеждане на администрацията, нека общината да плати за дограмата, вместо да притиска хората преди празниците, казват от своя страна жители на селото.

„Целта не е да ощетим лицата, защото и те и без това са пострадали много от инцидента. Към нас не трябва да връщат пари. Общината ще предприеме мерки, ако преценят да ги обезвъзмездят хората”, заявява пред НОВА ТВ Марина Сарадинова, изпълнителен директор на Фонд „Социална закрила”.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините