BG | EN

Кметът на Стрелча е обвинен за принуда

Кметът на Стрелча Стойно Чачов
Кметът на Стрелча Стойно Чачов, Снимка: Скрийншот bTV

Районна прокуратура-Панагюрище е повдигнала днес обвинение на кмета на община Стрелча – Стойно Чачов, за принуда, оказана по отношение на негов служител. Спрямо Чачов е взета мярка парична гаранция в размер на 2 хил. лв.

Според информацията, изнесена от държавното обвинение, кметът на Стрелча ще отговоря пред закона за това, че през 2016 г. принудил служител на общинската администрация да подаде молба за освобождаване от заеманата от него длъжност, без дата, като е употребил за това заплашване, изразяващо се в обстоятелството, че ако не подаде молба ще бъде освободен веднага от работа. Според прокуратурата, Чачов злоупотребил с властта си като работодател – кмет на община Стрелча, като е наредил молбата да бъде регистрирана с входящ номер и без знанието и съгласието на служителя.

Спрямо Стойно Чачов е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 000 лева. По делото се извършват разпити на свидетели и са назначени експертизи. Срокът на приключване на разследването е двумесечен, допълват от прокуратурата.

През миналата седмица полицията влезе в Община Стрелча за проверка по сигнал, подаден от бивш служител на администрацията.

Не е упражняван натиск спрямо служителите в общината да подават молби за напускане, заяви дни по-късно на пресконференция кметът на Община Стрелча Стойно Чачов във връзка с извършените в Общината проверки. По думите му, през 2016 г. той събрал служителите в залата на общината и им съобщил, че ако някой не желае да работи в новия екип или не може да се справи, може да напише молбата си, а срещу служителя, подал сигнала, също имало сигнал, подаден в „Икономическа полиция“ за злоупотреби със служебно положение.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините