BG | EN

Кметът на Стара Загора употреби темата за цената на водата предизборно

Тази снимка остана пред централата на ВиК в Стара Загора след протеста на граждани във вторник
Снимка: скрийншот от видео в YouTube

Кампанията за местните избори в Стара Загора ГЕРБ, по-точно кметът на общината Живко Тодоров, започна с див популизъм.

След протест на граждани срещу новата по-висока цена на водата, кметът написа в личния си Фейсбук профил, че е разговарял с временно управляващия ВиК дружеството Радостин Миланов и е получил уверение от него, че ще се направят необходимите преизчисления в посока към намаляване на крайната цена за потребителите, която от 01 януари 2023 г. е 4.60 лв. за кубически метър.

Ето и част от съпровождащия коментар на Тодоров: „Увеличението е поискано от държавното ВиК и е одобрено от КЕВР през пролетта на миналата година. Тези действия се развиват при назначен от тогавашното правителство управител и съответно председател на КЕВР. Всички знаем кой управляваше в този период до август 2022. Сега се крият и не вземат отношение по темата!“

Какво точно е обещал Радостин Миланов на старозагорския градоначалник няма как да разберем, защото той отказа пред „За истината“ да отговори на въпросите ни, свързани с ремонта на водопроводната и канализационната мрежа и с цената на водата. Затова проучването ни показа, че

цената на водата е заложена в петгодишния бизнес план на водоснабдителното дружество за периода 2022 – 2026 година, разработен и приет още през 2021 г., тоест в мандата на управлението на ГЕРБ.

За 2023 година определената пределна цена за битовите потребители е 4.26 лв./м3, а КЕВР  утвърждава цена от 4.60 лв.

БИЗНЕС ПЛАН за развитие на дейността на Водоснабдяване и Канализация ЕООД – Стара Загора като ВиК Оператор за периода 2022-2026 г. – тук

Необходимо е да направим важното уточнение, което кметът Тодоров си е спестил, че този бизнес план, преди да бъде утвърден от КЕВР, е бил приет на извънредно общо събрание на АВИК-Стара Загора – Асоциация на всички ВиК дружества от региона. В нея всяка една от 11-те общини има процентно съотношение на гласовете в зависимост от броя на жителите, съответно община Стара Загора е с най-голямата тежест при вземането на решения със своите 31.98 процента. Но на това събрание представителят на община Стара Загора – зам. кметът инженер Янчо Калоянов не е присъствал, защото не е бил упълномощен от общинските съветници как да гласува. На заседание на Общинския съвет мнозинството от тях се обявили против увеличаването на цената на водата, но решили да отложат тази точка от дневния ред на сесията с надеждата, че по този начин ще провалят провеждането на извънредното общо събрание на Асоциацията. Но сметката била направена „без кръчмаря“ и планът бил приет с мнозинство от останалите общини. 

Възможно ли е утвърдената цена за битовите потребители в Стара Загора да бъде намалена, както обещава кметът Тодоров?

Краткият отговор е „да“. Това е възможно и ще донесе дивиденти на кандидат-кмета на ГЕРБ на местните избори през септември. Макар че при средно месечно потребление на едно домакинство от четирима души на 10 куб. м питейна вода с ДДС намалението ще бъде най-много 6 лв., защото цената не може да падне под тази от 2022 г. Дори и домакинства, които си позволяват разточителство няма да спестят повече от 10 лв. на месец или 120 на година, което „не събаря“ един семеен бюджет.

Стара Загора се задушава от прах, виновни няма – тук

Но какви ще бъдат дългосрочните последици за ВиК дружеството?

На първо място подобно решение ще влезе в противоречие с утвърдения му бизнес план и ще създаде проблеми при изпълнението му. Което означава, че сегашният управител на ВиК Радостин Миланов трябва да поеме риска да застане срещу колективното решение на АВИК-Стара Загора. Разбира се възможно е дотогава той да „изгърми като пореден бушон“ и да бъде заменен с друг в зависимост от това кой ще управлява държавата след извънредните избори тази пролет, каквито най-вероятно се очертава да има – редовен или отново служебен кабинет на президента Радев.

„За истината“ зададе въпрос на

ВиК холдинга защо не е обявен конкурс за длъжността „управител“ на старозагорското ВиК, както в останалите дружества в страната, които нямат титуляри. Очакваме този отговор, но едва ли това е случайно.

На второ място, ВиК Стара Загора има договори с ЕБВР(Европейска банка за възстановяване и развитие), която финансира проекти на ВиК Стара Загора и с други банкови институции. И ползва 30 млн. лева, отпуснати от ВиК холдинга за реализиране на инвестиционната си програма, но не на вересия, а при строг разчет на приходите и разходите в бизнес плана на дружеството.

Доклад на КЕВР от декември 2022 г. предвижда през 2023 г. 15 регионални ВиК оператори да получат по-малко увеличение на цените на ВиК услугите в сравнение с одобрените в техните бизнес планове, а за 6 от тях действащите към края на 2022 г. цени дори се предлага да бъдат намалени.

Само за 5 регионални дружества във Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора КЕВР утвърди по-високо увеличение на цената, спрямо одобрените в техните бизнес планове, както посочихме вече по-горе.

Тази политика КЕВР обяснява по следния начин: “С предлаганите изменения на цените за 2023 г. Комисията дава актуална индивидуална оценка за резултатите от дейността на всеки отделен ВиК оператор с одобрен бизнес план. За ВиК операторите, които с бизнес плановете са поели конкретни ангажименти, но качеството на техните услуги е влошено и инвестициите не са постигнати, Комисията ги санкционира и намалява одобрените им цени за 2023 г. За дружествата, които са доказали високо изпълнение на заложените цели, одобрените цени се увеличават.“

Становището на КЕВР – тук

Така на практиката високата оценка за резултатите от дейността на едно ВиК дружество води до увеличаване на заложената от тях цена на водата в бизнес плановете им. Това им дава възможност да изпълняват инвестиционните си програми, да увеличават възнагражденията на служители си и т.н. В този контекст, ако управителят на ВиК – Стара Загора Радостин Миланов

изпълни обещанието си в резултат на някаква договорка между него и кмета на общината, това дали няма да доведе до санкции на дружеството от КЕВР през следващия период, които ще се изразят в още едно намаляване на цената на водата?

Това звучи привлекателно за битовите потребители, но дали наистина ще е в тяхна полза? И ще доведе ли изпълнението на ВиК проекта за рехабилитация на мрежата в Стара Загора до намаляване на цената на водата в бъдеще, каквито са очакванията на много граждани?

Затова как община Стара Загора контролира дейността по изпълнение на ВиК ремонтите в града очаквайте публикация в „За истината“ следващите дни.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се качи на последния влак за предстоящите избори

Живко Тодоров управлява Стара Загора 12 години – един цял цикъл в човешкия живот.

Какво искат зърнопроизводители от Старозагорско

Анкета на „За истината“ със зърнопроизводители от региона осветлява част от проблемите в бранша.

Какво остана скрито зад конкурса за създаването на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора 

В международен архитектурен конкурс за идеен проект за изграждането на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора се състезаваха 98 проекта от 28 страни, оценявани също от международно жури.

Още разследвания

Как Вършец остана без музей, а Общината плати двойно за недовършен ремонт

Малко над четвърт милион европейски пари са потънали в недовършения проект за цялостното обновяване на музея във Вършец. Изпълнението започва през 2018 г., но ремонтът на музея във Вършец остава недовършен и до днес.

Какво остана скрито зад конкурса за създаването на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора 

В международен архитектурен конкурс за идеен проект за изграждането на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора се състезаваха 98 проекта от 28 страни, оценявани също от международно жури.

„Нокаутира го с два удара“ – горски е бил пребит защото задържал камион с дървени трупи без документи

лужител на Държавното ловно стопанство "Росица" - Севлиево е пребит по време на проверка, която установява съмнителен превоз на дървени трупи.