BG | EN

Кметът на Смолян успя да изгони местния вестник „Отзвук“ от офисите му

Местната власт в града е доказала, че може да бъде много отмъстителна, написа главният редактор на изданието Зарко Маринов

Кметът на Смолян Николай Мелемов (ГЕРБ)
Снимка: „Отзвук“

Кметът на Смолян Николай Мелемов (ГЕРБ) най-сетне постигна победа, които преследваше от години. След няколко опита той успя да прогони местния вестник „Отзвук“ от офисите му в Родопския драматичен театър – сградата, в която единственият оцелял смоленски вестник се помещаваше повече от 20 години.

Битката започна на 31 януаири м.г. година, когато Мелемов изпрати предизвестие за едностранно прекратяване на договора за наем, сключен на 11 март 2014 г. за срок от 5 години след проведен конкурс. „Ако в едномесечен срок не освободите имота и ползваните без основание общи части, ще прибегна до принудително изземване по реда на чл. 65 от Закона за общинската собственост“, предупреди той.

На 2 април с.г. Мелемов изпрати заповед за принудително изземване на помещенията с полиция. Последва едногодишна съдебна битко, която завърши на 20 февруари т. г. Върховният административен съд излезе с решение, че „оспореният административен акт е издаден от компетентния по чл. 65 Закона за общинската собственост орган в предвидената писмена форма и при спазване на административно-производствените правила.“

В понеделник -11 март, в деня в който изтече и договорът за наем на помещенията, кметът връчи покана за доброволно освобождаване на имота в тридневен срок. Два дни по-късно комисията, назначена от Мелемов, описа помещенията, състави приемо-предавателен протокол и ги запечата.

От тази седмица редакцията на „Отзвук“ се намира на нов адрес – на ул. „Димитър Благоев“ № 18.

„За „Отзвук“ – вестника с 25 годишна история, това е ново начало, каза издателят му Зарко Маринов. За кмета Николай Мелемов, който в началото на мандата си непрекъснато повтаряше, че не иска медиите да го хвалят, това е поредният акт срещу свободата на словото“. Преди това той еднолично и без решения на Общинския съвет закри общинското радио и общинският вестник „Родопски вести“.

В специална публикация по случая Маринов благодаря на всички представители на бизнеса и гражданското общество в Смолян, които са подкрепили „Отзвук“. „Няма да споменавам имената им сега по обясними причини, каза той. Все пак местната власт е доказала, че може да бъде много отмъстителна“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Върховният административен съд ще реши да касира ли избора на съветници в Каварна

Решението на Административния съд в Добрич, с което изборите за общински съветници в Каварна бяха определени за недействителни, е обжалвано в законовия срок от един от общинските съветници от листата на ГЕРБ.

Промените в Конституцията бяха приети на първо четене със 164 гласа

"За" гласуваха 164 депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, въздържали се нямаше, "против" бяха 66 - БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". 

Емилия Данкова от „За истината“спечели наградата „Червена линия“ за регионална журналистика

Емилия Димитрова - Данкова - главен редактор на регионалното издание "Севлиево онлайн" и автор на "За истината" спечели тазгодишната награда „Червена линия 2023 – награди за журналистика срещу корупцията“ в категория "Регионална журналистика".

Още за новините

„Набелязани са мерки“ – дългите административни срокове в АПИ вземат жертви

На 12 октомври т.г. в тежка катастрофа в участък от обходния път на Габрово на място умират четирима души, един по-късно в болница. Участъкът е рисков и в АПИ са го знаели от две години, но предприемат обезопасяването му два дни след катастрофата.

Столична община отказа на журналистическа асоциация достъп до видео записите от протестите срещу БФС

Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на "Асоциацията на европейските журналисти" - България (АЕЖ) записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща България - Унгария и протестите срещу ръководството на БФС. Това се съобщават в мейл до медиите от аксоциацията.

Нелегалният дърводобив убива българската гора, предупреждава анализ на WWF

Освен, че ощетява държавния бюджет и всички нас като данъкоплатци, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.