Кметът на Смолян успя да изгони местния вестник „Отзвук“ от офисите му

Местната власт в града е доказала, че може да бъде много отмъстителна, написа главният редактор на изданието Зарко Маринов

Кметът на Смолян Николай Мелемов (ГЕРБ)
Снимка: „Отзвук“

Кметът на Смолян Николай Мелемов (ГЕРБ) най-сетне постигна победа, които преследваше от години. След няколко опита той успя да прогони местния вестник „Отзвук“ от офисите му в Родопския драматичен театър – сградата, в която единственият оцелял смоленски вестник се помещаваше повече от 20 години.

Битката започна на 31 януаири м.г. година, когато Мелемов изпрати предизвестие за едностранно прекратяване на договора за наем, сключен на 11 март 2014 г. за срок от 5 години след проведен конкурс. „Ако в едномесечен срок не освободите имота и ползваните без основание общи части, ще прибегна до принудително изземване по реда на чл. 65 от Закона за общинската собственост“, предупреди той.

На 2 април с.г. Мелемов изпрати заповед за принудително изземване на помещенията с полиция. Последва едногодишна съдебна битко, която завърши на 20 февруари т. г. Върховният административен съд излезе с решение, че „оспореният административен акт е издаден от компетентния по чл. 65 Закона за общинската собственост орган в предвидената писмена форма и при спазване на административно-производствените правила.“

В понеделник -11 март, в деня в който изтече и договорът за наем на помещенията, кметът връчи покана за доброволно освобождаване на имота в тридневен срок. Два дни по-късно комисията, назначена от Мелемов, описа помещенията, състави приемо-предавателен протокол и ги запечата.

От тази седмица редакцията на „Отзвук“ се намира на нов адрес – на ул. „Димитър Благоев“ № 18.

„За „Отзвук“ – вестника с 25 годишна история, това е ново начало, каза издателят му Зарко Маринов. За кмета Николай Мелемов, който в началото на мандата си непрекъснато повтаряше, че не иска медиите да го хвалят, това е поредният акт срещу свободата на словото“. Преди това той еднолично и без решения на Общинския съвет закри общинското радио и общинският вестник „Родопски вести“.

В специална публикация по случая Маринов благодаря на всички представители на бизнеса и гражданското общество в Смолян, които са подкрепили „Отзвук“. „Няма да споменавам имената им сега по обясними причини, каза той. Все пак местната власт е доказала, че може да бъде много отмъстителна“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам