BG | EN

Кметът на Смолян е забранил провеждането на протестно шествие срещу високите цени на горивата

Николай Мелемов – кмет на Смолян
Снимка: otzvuk.bg

Кметът на Смолян Николай Мелемов забрани провеждането на протестно шествие в Смолян, съобщи регионалното издание „Отзвук“. Със заповед от 14 ноември 2018 г. Мелемов категорично отказал да разреши митинга в първоначално предвидения му вариант.

В заявлението на протестиращите е било написано, че протестът е против високите цени на горивата и ще бъде проведено шествие с моторни превозни средства, преминаване през град Смолян, блокиране на бензиностанции „Газпром“, „ОМВ“, „ЕКО“, „Лукойл“ и „Петрол“ и затрудняване на движението по републикански път III-866 Смолян-Стойките.

В мотивите си за забрана на този тип протест Мелемов е посочил, че се създават условия за нарушаване на обществения ред и безопасност на движението и затрудняване на движението по републикански път Смолян – Стойките, в чертите на гр. Смолян и затова мероприятието не може да бъде допуснато, и следва да бъде забранено, допълва смолянското издание.

„Налице са несъмнени данни, че провеждането на протеста ще доведе до нарушаване правото на останалите граждани на Република България и чужденците, пребиваващи в страната, на свободно придвижване. Същото право може да се ограничава само със закон за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани“, пише Николай Мелемов, цитиран от „Отзвук“.

Като причина е изтъкнато още, че в уведомителното писмо не е посочен обходен маршрут, както и пропускателен режим за МПС със специално предназначение.

Несъгласие с провеждането на протеста е изразила и Костадинка Миланова, началник на Обласното пътно управление в Смолян.

Кметът на града е предложил планираната проява да се проведе на площад „България“ в посочения ден и час – 17 ноемвр от 15 ч.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините