BG | EN

Кметът на Симеоновград Милена Рангелова е осъдена за отказ за предоставяне на информация

Милена Рангелова
Снимка: Иван Атанасов/“Сакарнюз“

Бившият съветник на Симеоновград Илия Пашов спечели дело срещу кмета Милена Рангелова за отказ за предоставяне на информация.

Пашов заведе делото в Административен съд – Хасково затова, че докато беше общински съветник попита кметицата, но не получи отговор на въпроса с кои лица Общината е сключила граждански договори през 2022 година.

В Решението на съда е записано, че връща делото като преписка на кмета на община Симеоновград за изрично произнасяне по подаденото от заявителя искане за предоставяне на обществена информация, в 14-дневен срок от влизане на съдебното решение в сила.

Административтият съд в Хасково осъди Община Симеоновград да заплати на Илия Пашов и направените по делото разноски в размер на 10 лева.

По време на заседание на Общински съвет – Симеоновград Пашов поиска в качеството си на общински съветник(мандат 2019-2023) справка от кмета Милена Рангелова за всички граждански договори, сключени от Община Симеоновград за 2022-ра година.

Тъй като не получи отговор Илия Пашов реши да поиска тази информация по Закона за достъп до обществена информация(ЗДОИ), но тогава не му беше отговорено конкретно с имена, а му бе предоставена само сумата, отделена от общинската администрация за сключените граждански договори.

Затова бившият вече общински съветник реши да използва правото да се търси и получава информация, което е конституционно признато в чл. 41, ал. 1 и ал. 2 от Конституцията на Република България и с помощта на Програма Достъп до информация“ го получи.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините