BG | EN

Кметът на с. Вресово е отстранен от длъжност за документно престъпление

Снимка: пресцентър прокуратура

Кметът на село Вресово, община Руен е отстранен от длъжност след влязла в сила осъдителна присъда, постановена след сключено споразумение между него и Районна прокуратура – Айтос, съобщи прокуратурата.

Според информацията, изпратена до медиите от държавното обвинение, кметът Хасан О. е признал вината си за това, че на 24.07.2017г. в качеството си на длъжностно лице – кмет на с. Вресово, заверил нотариално – заявление, с което се изразява желание заявителят да прехвърли партидата си от един осигурителен фонд в друг, в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че подписът в документа на осигуреното лице е положен от жена, което всъщност не било така. От прокуратурата поясняват, че съгласно Закона за нотариусите и  нотариалната дейност, в населени места, в които няма нотариус или районен съд и не са общински център – кметът удостоверява подписи на частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, както и верността на преписи и извлечения от документи.

На Хасан О. е наложено наказание „пробация“ – „задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година“ и „безвъзмезден труд в полза на държавата“ за 100 часа в рамките на една календарна година и „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от една година. Доскорощният кмет е наказан и с „лишаване от право“ да заема длъжността „Кмет на община“, „Кмет на населено място“ и „Общински съветник“ за срок от 3 години.

Споразумението, което е одобрено от Районен съд – Айтос, е окончателно и има сила на влязла в законна сила осъдителна присъда, поясняват от прокуратурута.

На база така постановения съдебен акт, считано от 17.12.2018г., Хасан О. е отстранен от длъжността Кмет на село Вресово.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините