Кметът на Русе поиска част от таксите, събирани от „Дунав мост“ да остават в Общината

Снимка: Фейсбук

Община Русе поиска от държавата част от таксите на Дунав мост да остават в местния бюджет.

Кметът на Русе Пенчо Милков е изпратил писма до Министерството на регионалното развитие и благоустройството ( МРРБ) и представителите на русенските бизнес организации за съвместно решаване на проблема с трафика от  тежкотоварни автомобили в града.

„Промяната е напълно възможна с подзаконов нормативен акт на министерството“, твърди кметът на Русе, цитиран от своя пресцентър .

Той обяснява, че в момента средствата се събират от Агенция „Митници“, а след това се предават към Агенция „Пътна инфраструктура“, подчинена на МРРБ.

В писмото до министерството се заявява и желанието на Община Русе да изгради тир паркинг върху общински имот, разположен в непосредствена близост до бул. „България“. Проектът ще търси съфинансиране, тъй като асфалтирането би струвало милиони, предвид голямата площ и високата товароносимост, които се изискват. Допълнителни разходи ще трябва да бъдат направени и за промяна на предназначението на имота, който е на площ от 160 дка.

В тази връзка Община Русе апелира с писмо и към местните бизнес организации за съвместна работа по реализирането на идеята, така че тя да носи финансови ползи и за тях, посочват от общинската администрация.

Сумата, която Община Русе ще поиска да остава в местната хазна при преминаването на автомобили през Дунав мост ще бъде обявена след изчисления на експертите по бюджета.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам