BG | EN

Кметът на Омуртаг и баща му са обвинени за участие в престъпна група

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов
Снимка: личен профил във Фейсбук

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е бил арестуван при акция в общинската администрация в понеделник, предаде NOVA.

Ешрефов е получил емоционален срив и след него – микроинсулт. Настанен е в болница с охрана, допълва NOVA.

Малко-покъсно БНТ съобщи, че кметът на Омуртаг и баща му, който също е арестуван, вече са обвиняеми за участие в организирана престъпна група, извършвала длъжностни и корупционни престъпления. Бащата Хасан Ешрефов е бил ръководител на престъпната група, посочва още телевизията, като пояснява, че обществени поръчки на Общината са били възлагани на различни фирми, но веднага след това като подизпълнител е наемана фирма на бащата на кмета на Омуртаг. Според източници на БНТ има и трети обвиняем за участие в схемата.

На 19.02.2024 г. е предявено постановление за привличане на бащата на Ешрефов в качеството му на обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до датата на привличането в гр. Омуртаг и на територията на община Омуртаг ръководил организирана престъпна група, в която участват длъжностни лица, създадена е с користна цел и с цел извършване на престъпления по служба (чл. 282, чл. 283 и др. от НК).

На същата дата е предявено постановление за привличане и на Ешреф Ешрефов, като обвинението срещу него е за това, че в качеството си на длъжностно лице е участвал в групата.

Бащата и синът са задържани с прокурорска мярка за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска постоянна мярка за неотклонение.

Акцията по задържането на двамата мъже е ръководена от ДАНС, Антикорупционната комисия и прокуратурата.

NOVA припомня, че преди няколко месеца ДАНС влезе в Община Омуртаг при разследване на Ешрефов за конфликт на интереси – възлагане на обществени поръчки и дейности на неговия баща.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините