Кметът на Сатовча разпореди да се носят маски и на открито

Снимка на Hank Williams от Pixabay

От днес жителите на община Сатовча отново са задължени да носят маски, излизайки навън. Заповедта за това издава кметът на общината д-р Арбен Мименов, а причината е растящият брой на заразените с коронавирус, съобщи БНР.

Над 30 са случаите на болни и заразени с Covid-19 само в село Осина, но то не е поставено под карантина от здравните власти. В общината е регистрирано и второ огнище на коронавирус. То е в село Ваклиново, където по данни на националното радио, има вече четирима заразени, сред които и местният имам.

Въпреки ограничените правомощия на местната власт, кметът на Сатовча д-р Арбен Мименов е издал заповед, целяща ограничаване на разпространението на заразата:

„От днес ще издам заповед за задължително носене на маски и на открито и заради експозицията на вируса, и заради предпазване на други хора“, посочва той, цитиран от БНР.

Според последните данни, 17 от заразените в гоцеделчевския район са настанени в общинската болница. Лекарите и персоналът са свръхнатоварени.

Кметът и медиците смятат, че детските градини в района не бива да отварят в момента. Евентуално това може да стане след Рамазан Байрям.

В Осина и Ваклиново преди 10 юни детските градини няма да заработят.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам