BG | EN

Кметът на община Белово осъди прокуратурата за 60 хиляди лева

Снимка: Интернет сайта на Община Белово

Кметът на община Белово Костадин Варев осъди прокуратурата да му заплати 60 хиляди лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Причината е 10 годишно незаконно разследване срещу него, което е завършило със снемане на обвиненията за злоупотреба със служебна власт и за умишлена безстопанственост, с цел облага, съобщи БНР.

Сагата започнала преди 10 години, когато Костадин Варев, като председател на общинския съвет тогава, заедно с бившия кмет Веселин Найденов са обвинени в незаконна приватизация на транспортно дружество, с която е причинена вреда на общината за 250 хиляди лева. Двамата са били обвинени и за безвъзмездното отдава на минералния плаж „Топлата вода“, за промяна на регулацията му и за актуализация на месечната вноска на плувния басейн.

Според информацията на БНР, през тези 10 години, делата са връщани многократно от по-горната инстанция за ново разглеждане. Срещу Варев е била издадена и три годишна присъда, която в последствие е отменена и той е оневинен.

Заради нанесените му неимуществени вреди, Костадин Варев е поискал обезщетение от 100 хиляди лева, но съдът определил 60 хиляди.

Решението подлежи на обжалване.

В същото време срещу Костадин Варев, в качеството му на кмет на Белово се водят други две дела в пазарджишкия окръжен съд, отново за умишлена безстопанственост, от което, според обвинението, общината е ощетена с над 150 хиляди лева, допълва БНР.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините