Кметът на Нова Загора е осуетил със сила излъчване на общинско заседание във Фейсбук (видео)

В продължение на повече от 10 години премиерът Бойко Борисов неглижира ролята на законодателната власт и на парламентаризма изобщо, като по този начин превърна Народното събрание във функция на управлението си. Оказа се обаче, че примерът на премиера е заразителен и за кметовете на ГЕРБ, които се чувстват недосегаеми „на собствен терен“. И колкото по-малка е една община, толкова повече те губят чувство за мярка, изживявайки се в буквалния смисъл на думата като местни феодали.

Точно такова поведение демонстрира на заседание на Общинския съвет в Нова Загора, проведено на 19 август тази година, Николай Грозев – четвърти мандат кмет на общината, издигнат от ГЕРБ.

По време на обсъждане на предложението, внесено от администрацията, за увеличаване на таксата за битови отпадъци от 1,34 на 5 промила, Кремена Петрова – общинска съветничка от гражданската квота на “Демократична България – Обединение“ започва да излъчва заседанието пряко във Фейсбук. Това предизвиква гнева на кмета, който се приближава зад гърба й, прави опит да събори телефона, поставен на банката и я заплашва:“Махни този телефон, ще го счупя“. Във видеото се вижда кратко пререкание между двамата и рязко завъртане на картината.

По-късно по време на заседанието председателят на Общинския съвет Георги Николов отстранява Кремена Петрова от залата.

Видео от изгонването на Кремена Петрова – тук

Пред „За истината“ Кремена Петрова заяви, че си е позволила да излъчва пряко част от заседанието на общинския съвет, защото въпросът за размера на данъка за битови отпадъци засяга всеки жител на общината. И още – защото в чл.32, т. 4 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет в Нова Загора е записано, че заседанията се излъчват по електронен път и в реално време на интернет страницата на общината. Това обаче на практика не се случва.

Различно изглежда случаят през очите на кмета и на председателя на Общинския съвет.

Пред „За истината“ Николай Грозев коментира лаконично, че подобно отношение към жени не е героизъм: “Аз по-скоро им целувам ръцете и ги уважавам, каза той. Затова няма да коментирам този пристъп на истерия“.

За разлика от кмета, председателят на Общинския съвет Георги Николов бе любезно многословен. Според него той изгонил Петрова от заседанието, не защото го излъчвала директно в социалните мрежи, а защото грубо нарушила правилника и след три забележки и едно отнемане на думата й, се наложило да бъде изведена от залата.

В опит да уточни действията на общинската съветничка, Николов обясни, че тя дошла на заседанието с идеята „да прави цирк“, снимала с телефона си и задавала въпроси не по същество, а по-скоро политически. Председателят на съвета се опита да ни убеди, че не е бил тенденциозен към Петрова, въпреки че тя явно се опитвала „да подражава на уличните действия на опозицията“. Според съветничката от „Демократична България“, обаче, тя е поставила въпроси за икономическата обосновка на предложеното увеличение на данъка, затова как администрацията изпълнява програмата за управление на отпадъци, която би трябвало да доведе до намаляване на средствата за сметоизвозване, сепариране и поддръжка на депото и т.н.

Николов направи опит да оправдае информационното затъмнение, наложено върху дейността на общинския съвет с объркани обяснения за липсата на система за електронно излъчване на заседанията и с това, че Нова Загора е малък град и няма кабелен телевизионен оператор. В замяна на това обаче, според него, по време на сесиите дебатите се излъчвали пряко по местно радио.

Николов обясняваше всичко с правилника за работа на Общинския съвет и отпрати недоволните към Административния съд, където можели да го обжалват като подзаконов нормативен акт.

В същия този правилник обаче – в чл. 32, т.1 е записано, че „заседанията на общинския съвет и неговите комисии са открити“, но само за граждани „предварително заявили интерес“. Общинските съветници са приели още, че „излъчването на публичните заседания на Общинския съвет в Интернет може да бъде ретранслирано“. В същото време, когато Кремена Петрова прави точно това, е арогантно нападната и отстранена от заседанието на Общинския съвет.

Георги Николов не пропусна да отбележи факта, че нито един гражданин на Нова Загора не се е възползвал от правото, което дава Законът за местното самоуправление и местната администрация, да постави въпроси към кмета на общината.

Липсата на гражданска активност изглежда логична при този стил на управление, демонстриран от Грозев и Николов, който очевидно предварително попарва всяко желание за прозрачност и граждански контрол върху дейността на самозабравили се представители на местната власт.

Доверието на съгражданите си Кремена Петрова спечели с битката, която поведе с учреденото от нея сдружение „Нова Загора иска да диша“ срещу завода за биогаз на известна компания, която вече години наред трови въздуха в града. Сега тя е решена да подаде жалба в прокуратурата срещу кмета на града Николай Грозев. „Убедена съм, че ако сега наведа глава, ще бъда смачкана“, твърди тя.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам