Кметът на Несебър полага днес клетва с белезници

Николай Димитров
Снимка: За истината

Избраният за кмет на Несебър Николай Димитров, който е в следствения арест в София, с обвинение като ръководител на престъпна група за купуване на гласове, днес ще бъде конвоиран до Община Несебър, за да положи клетва.

За днес е насрочено първото заседание на новоизбрания Общински съвет в Несебър. Привърженици на кмета, който предстои да поеме поста за четвърти мандат, организират демонстрация в негова подкрепа.

По отношение на Николай Димитров и двама от новоизбраните несебърски общински съветници прокуратурата повдигна обвинение за участие в организирана престъпна група за купуване на гласове, като Димитров е сочен за ръководител на групата.

Пред съда той заяви, че никога не се е срещал с главния свидетел по
делото, който е и подател на сигнала до органите на реда, както и че
никога не е уговарял и участвал в схема за купуване на гласове, пише по темата „Медиапул“.

След като положи клетва за кмет на Несебър, Николай Димитров ще бъде върнат в ареста.

По закон кметът има право да възложи функциите си на някои от заместниците си или пък на Общинския съвет да избере кой да изпълнява временно длъжността.

Адвокатът на Николай Димитров – Ина Лулчева, написа писмо до Специализираната прокуратура, в което поиска да бъде променена мярката му за неотклонение, за да може той да встъпи в длъжност. Тя напомни, че става дума за демократичен избор на гражданите и ако той не може да поеме функциите си, то това би било подменен вот. Във второ писмо до Спецпрокуратурата Лулчева поиска незабавно той да бъде освободен от ареста, а постановлението за привличането му като обвиняем за купуване на гласове да бъде отменено като издадено от некомпетентен орган, предаде БНР.

„Ако имаше действаща и реално работеща в интерес на закона и гражданите прокуратура, която иска да спазва закона, трябваше да ми бъде отговорено в тридневен срок. До момента нямам отговор. Това е абсолютно в нарушение на закона. Прокуратурата си позволява в нарушение на закона да се прави все едно тези молби не съществуват“, посочи адвокат Лулчева в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според адвоката, специализираните прокуратура и съд не са компетентни да се занимават с дела за купувана на гласове, респективно с делата срещу политическите права на гражданите.

Организатори на обявения за днес протест в защита на Димитров са Инициативният комитет, издигнал кандидатурата му за кмет. Протестът ще се проведе пред заседателната зала, в която новоизбраните кмет и общински съветници ще положат клетва, съобщи радио Бургас. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам