Кметът на Несебър Николай Димитров остава в ареста

Николай Димитров
Снимка: Медиапул

Апелативният специализиран наказателен съд е отменил определението на първата съдебна инстанция, с което мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на кмета на Несебър Николай Димитров бе измемена в по-лека, съобщава Радио Бургас. С постоянна мярка задържане под стража остава и общинският съветник Петър Тодоров.

Апелативните съдии са мотивирали определението си с това, че към момента не е намалял интензитетът на опасност обвинените да извършат ново престъпление.

По делото са събрани доказателства за наличие на организирана престъпна група, от които може да се направи и обосновано предположение, че привлечените към наказателна отговорност са извършили престъплението, за което са обвинени, е обявил съдът и е потвърдил мерките „Задържане под стража“ на обвинените.

Решението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Близо два месеца вече кметът на Несебър Николай Димитров и общинския съветник Петър Тодоров са задържани с обвинения за купуване на гласове или престъпление срещу политическите права на гражданите. Преди седмица Специализираният наказателен съд реши да промени мярката им за неотклонение от „задържане под стража“ в „парична гаранция“, като Николай Димитров да бъде освободен срещу гаранция от 40 хил. лева, а за общинския съветник от БСП Петър Тодоров съдът определи гаранция от 20 хил. лева. Прокуратурата протестира решението и днес то беше отхвърлено от Апелативният специализиран съд.

Николай Димитров и още 4-ма кандидати на местните избори в община Несебър бяха задържани преди местните избори. Първоначално арестуваните Константин Лефтеров и Атанас Япаджиев бяха освободени, а с мярка за неотклонение подписка ареста напусна и Георги Георгиев, който тази седмица положи клетва като общински съветник.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам