BG | EN

Кмета на Добрич опитал да осуети протест защото смущавал администрацията му в работно време

Илюстративна снимка: pixabay.com

Административният съд в Добрич е отменил забрана на кмета за провеждането на мирен протест на гражданин пред сградата на Общината. В решението си съдът е записал, че упражняването на правото на протест е политическо право и е основно за функционирането на демократичната система, както и със забраната се ограничава конституционно прогласеното право на гражданите на протест срещу действията на властта, централна или местна.

Димитър Петков от Добрич е получил забрана от кмета на общината Йордан Йорданов да протестира с мотива, че скандира и така нарушава обществения ред, пише по темата БНР. Според информацията по делото, като основание за прекратяването на протеста на добричлията от Общината са посочили следното: „На 11.09.2018 г. Д.Г.П. вика и скандира пред сградата на Община град Добрич през законоустановеното работно време на администрацията. С поведението си нарушава обществения ред, като същият пречи на нормалното протичане на работния процес на служителите от общинската администрация и възпрепятства изпълнението в пълен обем на служебните им задължения.“

Според съда, протестиращият гражданин е изпълнил всички законови изисквания за предварително уведомяване за протеста и е осъществил заявените намерения. Срещу формата му на протест няма постъпили оплаквания от граждани, а от Общината не са предложили алтернативни време или място за протеста.

Административният съд посочва в отмяната на забраната за протест, че съгласно правната уредба на правото на мирни събрания, митинги (протести, демонстрации, стачки) и манифестации, режимът е уведомителен, а не разрешителен и че скандирането на лозунги и викане, т.е. по-шумното изявяване на позиция, мнение представлява обичайно, очаквано и предвидимо поведение на гражданина, заявил провеждане на мирен протест срещу действия, актове на общинските власти.

Недоволството на Петков е продиктувано от изграждането, според него, на незаконни постройки по ул. „Полковник Дрангов“ в Добрич, като още в началото той е заявил, че протестът му ще прерасне в гладна стачка срещу действията на главния архитект в община Добрич, ако исканията му не бъдат удовлетворени, става ясно от репортажа по темата на БНР.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините