BG | EN

Кметът на Варна поиска оставката на главния си архитект заради „обосновано предположение за зависимости“

Главният архитект на Варна Виктор Бузев
Снимка: Община Варна

Кметът на Варна Иван Портних внезапно поиска оставката на главния си архитект Виктор Бузев.

Като основен мотив за това посочи липсата на цялостна визия за развитието на Варна и неизпълнение на проектите, с които си „стиснали ръцете преди години“.

На брифинг днес Портних хвърли върху Виктор Бузев вината за презастрояването на града през последните години, пасивност по ключови проблеми, като прословутата „Дупка“ в центъра на града и неефективност при опазване на културно-архитектурното му наследство.

Според Иван Портних имало двоен стандарт при работата на Експертния съвет по устройство на територията към главния архитект, както и „ясни опити за незаконосъобразни действия, водещи до обосновано предположение за зависимости“ от страна на Бузев.

Конкретните поводи, които кметът на Варна спомена по повод исканата оставка, бяха подписана от Виктор Бузев схема за разполагане на преместваеми обекти върху държавни имоти в Приморския парк на града, за което главният архитект не е имал правомощия и умишлено забавена, според Портних, процедура за премахване на временни търговски обекти в курорта Златни пясъци.

Кметът на Варна заяви, че очаква Бузев да подаде оставка до края на днешния ден. В противен случай щял да предприеме предвидените в закона действия за отстраняването му. предприемат съответните законови действия.

Виктор Бузев: Варна не е някакво село

„Супер изненадан съм, не знам как да реагирам“, e казал главният архитект на Варна пред Mediapool в коментар за поисканата му оставка. След девет години работа беше нормално първо да ми каже. Не знам тия нападки защо са“.

Бузев е заявил също, че иска първо да даде отговор на обвиненията на Портних и да говори със своите колеги в гилдията, но във всеки случай няма намерение да спази дадения му ултиматум за оставка до края на деня.“Варна не е някакво село, че да бъде оставена така (без главен архитект)“, е казал главният архитект на града.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините