Кметът на Варна отрече да има отношение към замърсяването на Варненското езеро

Кметът на Варна, който рядко се показва публично напоследък, днес даде изненадващ брифинг
Снимка: live.varna.bg

Кметът на Варна Иван Портних отрече да има отношение към замърсяването на Варненското езеро, ден след като от прокуратурата потвърдиха, че Портних е бил обвинен заради допуснатото замърсяване на Варненското езеро с води от мръсната канализация на града в периода 2019 – 2021 г.  

На свикания днес брифинг кметът на Варна каза дори, че не бил разпитван по случая и че „съвсем скоро ще стане ясно кой кого е трябвало да уведоми и е уведомил за аварията”.

По повод думите на Портних „Дневник“ цитира зам.-окръжния прокурор Радослав Лазаров: „По принцип, първото действие по разследването, след като едно лице бъде привлечено като обвиняем е то незабавно да бъде разпитано в качеството му на обвиняем, каза той. Така че, на мен това не ми изглежда да е възможно. Разбира се, обвиняемият може да каже, че не желае да дава обяснения и с това разпитът да приключи. Това е редът и аз не вярвам (на Иван Портних) да му е повдигнато обвинение и той да не е бил призован за разпит“.

Пред журналисти днес Иван Портних заяви, че причината за аварията в езерото е, че изпълнителят не е положил тръбата под морското дъно, но той лично няма никакво участие в проекта за изграждане на тръбопровода, нито в избора на изпълнител, пускането в експлоатация и плащането на проекта, което е станало по време когато не се е занимавал с политика.

За скъсаната канализационна тръба, преминаваща през Варненското езеро се разбра в края на април 2020 г., след публикации в медиите. Оповестените тогава данни показаха, че канализационният колектор е бил прекъснат най-вероятно от преминаващ кораб още през лятото на 2019 г. По официална информация, получена от „Дневник“ през Пресцентъра на Община Варна Иван Портних е бил уведомен за аварията още на 20 август 2019 г. , но е запазил информацията в тайна от обществото в продължение на повече от 9 месеца – до април 2020 г. През това време, по данни на ВиК – Варна, във Варненското езеро са се изливали по около 8 хил. куб. м фекални води дневно. Докато се търси „спешно“ решение след като случаят стана явен, количеството на силно токсични фекални води, които попаднаха в езерото надхвърли 3 млн. куб. м.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам