BG | EN

Кметът на Варна е призован от прокуратурата като обвиняем

Кметът на Варна Иван Портних
Снимка: Община Варна

Кметът на Варна Иван Портних е получил призовка от Варненската окръжна прокуратура. Той ще трябва да се яви като обвиняем на 7 юни, съобщи БНТ

Информацията е била потвърдена от Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна.

Според местни медии, призовката, получена от Портних, е свързана с разследване на случаите с така наречената „Дупка“ в центъра на Варна, апорта на варненските акции от Пловдивския панаир в компанията на Георги Гергов „Пълдин туринвест“ и с ремонта на канализационната тръба във Варненското езеро.

Преди близо три години прокуратурата обяви, че е образувала досъдебно производство по повод замърсяване на Варненското езеро с отпадни води вследствие на скъсан подводен напорен тръбопровод. От Окръжната прокуратура поясниха, че производството се води за извършени четири престъпни деяния с участието на длъжностни лица на различни нива – за документно престъпление с цел присвояване на средства от фондовете на ЕС, за престъпление по служба, за безстопанственост, от която са последвали значителни щети и за екологично престъпление. Впоследствие, излезе информация, че прокуратурата е повдигнала на варненския кмет Иван Портних обвинение заради допуснатото замърсяване на Варненското езеро с води от мръсната канализация на града в периода 2019 – 2021 г. Самият той отрече и заяви, че не е бил разпитван по случая и че „съвсем скоро ще стане ясно кой кого е трябвало да уведоми и е уведомил за аварията”. „Съвсем скоро“ така и не дойде.

Докато вървеше тази сага, вървяха и поредица от ремонти на тръбата, все временни решения.

А активността на прокуратурата по темата видимо спадна или поне така изглеждаше поради липсата на повече официална информация по темата.

Казусът „Пловдивски панаир“

Апелативна прокуратура – Варна е постановила започване на досъдебно производство срещу варненския кмет Иван Портних за престъпление по служба, свързано с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов.

Това пък съобщи преди десетина дни в профила си във „Фейсбук“ народният представител от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Стела Николова.

Според Николова, конкретната причина за започване на проверката срещу Портних е бездействието му, след решение на варненския общински съвет от 2 май 2017 г. акциите от Пловдивския панаир в размер на 29% от капитала му, собственост на местната администрация, да бъдат върнати на държавата.

В резултат на действия и бездействия на варненската общинска администрация и общинския съвет бизнесменът и почетен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов е на път да придобие пълен контрол върху акциите на Пловдивския панаир.

Дали това е станало повод за обвинение, предстои да разберем. По думите на окръжния прокурор Красимир Конов пред БНТ, повече информация по случая ще бъде дадена, ако наблюдаващият прокурор по делото даде съгласие.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините