BG | EN

Кметът на Божурище е задържан по разследване за неизгодни имотни сделки

Георги Димов – кмет на Божурище
Снимка: Община Божурище

Кметът на Божурище е разследван за четири имотни сделки, които според прокуратурата, са ощетили общината с милиони. Участниците в сделките включват и висш магистрат, следовател от Национална следствена служба, съобщи днес зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг, предаван на живо.

„Става дума за 4 поземлени имота частна общинска собственост, които са били държавна собственост, но държавата ги е предоставила безвъзмездно на община Божурище. „Логичното е да бъдат използвани в интерес на гражданите. В резултат на, според колегите, манипулирани търгове, тези 80 дка. са продадени на цена около 150-160 хил. лв.“, подчерта прокурор Гешев, като обясни, че според експерти реалната цена е около 8 млн. лв. Той информира още, че купувачите са три търговски дружества, като в едното бащата на кмета е пълномощник. Другите две имат връзки с местната администрация. Четвъртият купувач е частно лице – следовател от Националната следствена служба.

„Все още няма привлечени към отговорност лица, провеждат се разпити.“, добави Гешев. Сигналът за нарушението е бил подаден от председателя на Общинския съвет в Божурище първо към кмета, после до определени компетентни длъжности лица, а впоследствие стига до прокуратурата. Работи се по посока на престъпления по служба и документни престъпления, а акцията е била планирана от месец, посочи още прокурорът.

„С един успешен човек като мен опозицията няма какво друго да направи. Няма от какво да се притеснявам.“, заяви от своя страна кметът на община Божурище Георги Димов, цитиран от bTV. Той и заместникът му Габриела Дончева са били задържани за 24 часа.

Заради операцията Общината не работи с граждани и вероятно ще остане затворена до края на деня, докогато се очаква и да продължат процесуално-следствените действия – обиски в самата сграда, претърсвания и изземвания, включително и на други адреси, лични обиски. Провеждат се разпити на свидетели, допълва по темата БНР. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините