BG | EN

Кметски чадър над шефа на разследвана общинска фирма в Никола Козлево

Директорът на общинското предприятие Джемил Азис /прав пред микрофона/ се скара със съветниците заради техните въпроси.
Снимка: Дияна Желязкова

Кметски чадър е опънат над директора на общинското предприятие „Никола Козлево“ Джемил Азис, който през последните месеци натрупа достатъчно основания да бъде освободен от длъжност, но стои непоклатимо на поста си.  

Азис трябваше да си тръгне още в края на февруари, когато местният парламент в Никола Козлево отказа да приеме годишния отчет на управляваното от него общинско дружество. Според правилника, в такъв случай кметът на общината Исмаил Ибрям трябва да уволни директора на общинската фирма. Вместо да се притесни от ситуацията, Джемил Азис предизвика истински скандал на сесията и буквално се скара на съветниците за това, че му искат обяснения. „Нямате право да ми се месите“, викаше общинският шеф към съветниците, след което най-демонстративно напусна сесията, понеже „му губели времето“.

Само седмица по-късно Азис даде нов повод за уволнение. На 7 март полицията засече незаконен превоз на два тона риба, прясно уловена в язовира в с. Каравелово, който се стопанисва от общинското предприятие „Никола Козлево“. Случаят прикова вниманието на местните хора, още повече, че за ставащото на язовира отдавна се задаваха въпроси, включително и в сесийна зала.

Полицейската проверка установи, че рибата се превозва с товарен автомобил „Опел Мовано“ с румънска регистрация, управляван от румънски гражданин. Шофьорът обаче не представил документи за произход на прясно уловения толстолоб. Водачът нямал нито фактура за двата тона риба, нито придружителни документи, каквито задължително трябва да се носят в такива случаи. Румънският гражданин обяснил пред полицията, че бил нает от някаква фирма да транспортира рибата до определен адрес.

Незаконно превозваната риба, малко над 1 900 килограма, беше иззета, а служители на ИАРА съставиха акт за установено административно нарушение.

Полицията засече 2 тона риба без документи от общинския язовир в Каравелово

Ден по-късно /8 март/ по случая беше образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 201 от Наказателния кодекс. Чл. 201 гласи, че „длъжностно лице, което присвои чужди пари, вещи или други ценности, връчени в това му качество или поверени му да ги пази или управлява, се наказва за длъжностно присвояване с лишаване от свобода до осем години, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния и да го лиши от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7“.

Досъдебното производство се води срещу „неизвестен извършител“, но е насочено към общинското предприятие, стопанисващо язовира. А в него длъжностното лице, което управлява и носи отговорност, е именно директорът Джемил Азис. Общински съветници и местни жители смятаха, че след този криминален случай Азис вече ще бъде уволнен, но нищо подобно не се случи.

Два месеца пълно мълчание

Вече два месеца кметът на Никола Козлево Исмаил Ибрям, който е пряк работодател на Азис и трябва да реши казуса, пази пълно мълчание. Нещо повече, Ибрям изобщо отказва да коментира темата и пресича журналистически въпроси с категоричното: „Това си е моя работа!“.

Че кметът няма никакво намерение да махне шефа на общинското предприятие стана ясно още на скандалната сесия в края на февруари.  Тогава съветниците искаха отговори от шефа на общинската фирма Джемил Азис точно за общинския язовир в Каравелово и за това как се отчитат /или не се отчитат/ приходите от риболова и продажбата на риба. 

Многократно сме казвали на директора, че трябва да отчита точно приходите от язовира и да разделя постъпленията от таксата за риболов и от продажба на риба. Едните приходи са от такси, другите са от търговска дейност и не трябва да се смесват. Той продължава да ги отчита заедно, а ние не можем да контролираме кои приходи от какво са“, коментира Халил Али от НДПС.

Тогава беше поставен и въпросът как се контролира риболовът в общинския язовир. Съветници дадоха конкретни примери за риболов с мрежи в „индустриални количества“, за които не се знае кой и как е дал разрешение, нито пък как са отчетени приходите.

На тази сесия съветниците единодушно отхвърлиха отчета на общинското предприятие „Никола Козлево“ и решиха да създадат комисия, която да направи пълна ревизия на общинската фирма. Още тогава обаче стана ясно, че отхвърлянето на отчета няма да има никакви последствия за шефа на общинската фирма – кметът Исмаил Ибрям напусна сесийната зала също толкова сърдит от решението на съветниците, колкото самият Джемил Азис. 

Оказа се, че реакцията на кмета и последвалият чадър над случая си имат обяснение – шефът на общинското предприятие Азис е в роднински връзки с новия кмет на общината, макар че е назначен на тази длъжност от бившия кмет Ешреф Реджеб и беше смятан за човек от най-близкото му обкръжение. Общински съветници казват, че кметът Исмаил Ибрям няма никакво намерение да уволнява близкия си родственик, въпреки нарушения правилник и полицейското разследване

Междувременно комисията от общински съветници продължава да проверява дейността на общинското предприятие „Никола Козлево“ за всичките 8 години, през които то е било управлявано от Джемил Азис. Когато проверката приключи, целият доклад ще бъде предоставен на съветниците, заяви председателят на общинския съвет Турхан Каракаш в отговор на наш въпрос.


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

Община – „първенец по прозрачност“ държи на тъмно важни решения на местната власт

Община Венец, която има сериозни проблеми с информираността на гражданите за работата на местната власт, изненадващо се оказа първенец по прозрачност.

Рекордна заплата за управителката на общинската поликлиника в Шумен – 19 560 лв. за март

Рекордната заплата в поликлиниката предизвика смут в здравните среди и сред гражданите.

Избирателната комисия в Никола Козлево проверява за несъвместимост селски кмет

Производството е разпоредено по сигнал, подаден от жителка на село Цани Гинчево, според която кметицата Светла Янчева извършва дейност като търговски посредник.

Още за новините

Политици за присмех, но все по-малко смешни – първите хора в държавата „дефилираха“ на карнавала в Габрово

Без съмнение с всяка следваща година политиците превземат все повече от карнавала, но карикатурите им будят все по-малко смях.

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Още един добив в Черно море, още един риск

– На хвърлей се води война. Постоянно са забелязвани мини. Какво би станало, ако мина достигне обекта? – Конструкцията би издържала сблъсък с неуправляем кораб – избухване на мина е нищо. И в момента в морето тъй или иначе има производствени обекти. Такива въпроси и отговори можеше да се чуят в малка зала в сградата на общинската администрация в Каварна в сряда, 15 май.