Кметове благодариха, че селища с над 100 души вече сами ще избират кой да ги управлява

Мълчалив протест на кметовете по проблемите на малките населени места се проведе в Калофер миналата година
Снимка: принтскрийн БНТ

В отворено писмо до Народното събрание Националното сдружение на кметовете на кметства (НСККРБ) благодари на депутатите за промяната в Изборния кодекс, според която жителите на села с над 100 души ще могат да избират кметовете си. Писмото е подписано от председателя на сдружението и кмет на Калофер Румен Стоянов.

„След поредици от срещи, кореспонденции и разговори през годините, 45-ото Народно събрание се вслуша в гласа на избирателите си от малките населени места и възстанови конституционното им право за определен вид избор – най-важния за тях. Защото селският кмет не е просто управник, хората виждат в негово лице доверен човек и правилното е да го избират лично.“ – пише в писмото.

„УС на НСККРБ и членовете му ви благодарим за разбирането и волята ви с параграф 66 в Изборния кодекс да замените числото 350 със 100 в чл. 14 от Закона за административно-териториалното устройство на РБ. Благодарим, че коректно и навременно изпълнихте поетия ангажимент към нас. От 1995 г. цифрата на изборния праг е променяна 8 пъти. При консолидацията, която успяхме да постигнем днес, ние сме уверени в устойчивостта й“ – заявява Стоянов от името на кметовете на малки населени места.

Единствената парламентарна група, която не е подкрепила това предложение, е ГЕРБ – СДС.

През последните години кметовете на малки населени места алармираха за редица проблеми, които властта обещава да реши, но бързо след това забравя. Това доведе и до поредица от протести както от страна на членовете на сдружението, така и на жителите на много села в страната.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам