BG | EN

Кметовете от малка община в Делиормана с редовни бонуси „за постигнати резултати“

Кметът на община Венец Нехрибан Ахмедова
Снимка: Община Венец

За втори път в рамките на половин година кметицата на Венец Нехрибан Ахмедова и селските кметове в малката шуменска община получават допълнителни възнаграждения „за постигнати резултати“. В какво се изразяват „постигнатите резултати“, така и не става ясно от официалните документи, но всички са наградени с едни и същи бонуси – 50 % от основната им заплата. Премии са дадени и на заместник-кметовете на общината, също в размер на 50 % от заплатата.

Решението е взето на последната лятна сесия на местния общински съвет в края на юли и е публикувано на сайта на общината. След поименно гласуване, с 16 гласа „за“, без против и въздържали се, съветниците единодушно одобряват внесените от администрацията предложения за допълнителни възнаграждения на общинския кмет, заместник-кметовете на общината и кметовете на 12-те села, става ясно от публикувания протокол от заседанието

През февруари тази година кметовете във Венец също получиха бонуси в размер на 50 % от заплатите им, отново с мотива „за постигнати резултати“. А само три месеца по-рано, през ноември 2022 г., всички те взеха по една цяла заплата.

Така в рамките на 9 месеца – от ноември до юли, кметовете в малката Делиорманска община са получили допълнителни бонуси, равняващи се на две основни заплати. Което в парично изражение е от 2 500 лв. за кмета на най-малкото село до 9 430 лв. за кметицата на община Венец.

Кметовете с депутатски заплати

Кметицата на община Венец Нехрибан Ахмедова е с основна заплата от 4 715 лв., считано от 1 юли 2022 г. По същото време депутатите от 47-то Народно събрание вземаха 4 858 лв. За сравнение, заплатата на кмета на областният център Шумен със 100-хилядно население, е с 400 лв. по-ниска от тази на колежката му във Венец 

Възнаграждението на Ахмедова, както и това на селските кметове, беше определено с решение на общинския съвет през септември 2022 г. и влезе в сила със задна дата от месец юли. Освен заплатата на Ахмедова от 4 715 лв., която одобриха единодушно, съветниците гласуваха и възнаграждения на селските кметове. Кметът на най-малкото село Дренци, само с 264 жители /според преброяването през 2021 г./, е с 1250 лв. основна заплата, а кметът на най-голямото населено място в общината – Ясенково, с 1601 жители, взема 1 700 лв. Почти всички останали кметове са с 1 580 лв. основна заплата. Към тези възнаграждения се начисляват допълнително по 1 % за всяка прослужена година

Венец е най-малката по територия от 10-те общини в Шуменска област, с площ от 209 кв. км или 6 % от региона. Общината обхваща 13 села, включително общинския център Венец, с общо население 6 055 души по данни на НСИ към края на 2022 г.  Година по-рано преброяването на националната статистика е отчело 6 105 жители на общината, т.е. Венец продължава да губи население

Нехрибан Ахмедова управлява общината четвърти мандат, от ноември 2007 г., издигната неизменно от партия ДПС, която традиционно е най-влиятелната политическа сила в района. ДПС доминира и общинския съвет, където има 12 от общо 17 съветници. 

Подобни заплати, като тази на кметицата на Венец, получават и други кметове на малки общини в Делиормана. Това са типично селски общини, които се издържат почти изцяло със субсидии от републиканския бюджет. Затова високите възнаграждения на техните управници предизвикват недоволство сред кметовете от по-големи и по-мощни региони, които често се оказват с по-ниски заплати от колегите си в Делиормана.


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

Червена метла: Нинова отстрани председателя на БСП-Шумен след скандали с номинацията за кмет

Националният съвет /НС/ на БСП прекрати правомощията на председателя на БСП–Шумен Веселин Пенчев и насрочи пълен цикъл от вътрешнопартийни избори за ново ръководство на общинската организация.

Трудната раздяла с властта: Името на отстранения кмет на Никола Козлево още стои пред кабинета му

„Ако джипът му е паркиран отпред, значи Реджеб е в кметството“, казват общински служители, попитани с какво се занимава сега бившият кмет. 

Безработицата в Шуменско достигна 5-годишен пик заради забавените програми за заетост

Последните данни на Бюрото по труда в Шумен показват, че през юли безработицата в региона бележи сериозен ръст и вече е почти 10 % - най-високото ниво за този месец от 2018 г. насам.

Още за новините

Кмет, уличен в конфликт на интереси, назначи зет си на работа

Действието се развива в община Борован, а кметът е Десислава Тодорова.

В Белослав се събират три пъти повече отпадъци за рециклиране отколкото във Варна

Във Варненска област един жител генерира по 512 кг боклуци годишно при средно 455 кг за страната.

Трудната раздяла с властта: Името на отстранения кмет на Никола Козлево още стои пред кабинета му

„Ако джипът му е паркиран отпред, значи Реджеб е в кметството“, казват общински служители, попитани с какво се занимава сега бившият кмет.